Verkkouutiset

Ajoneuvoja Vaalimaan raja-asemalla 23. syyskuuta. / LEHTIKUVA / SASU MAKINEN

Venäläisten maahanpääsyä rajoitetaan lähipäivinä

Viranomaiset voivat jatkossa kumota viisumit Suomen rajalla.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan venäläisten maahanpääsyä tiukennetaan lähipäivinä.

Muutosta perustellaan sillä, että venäläisten vapaa-ajan matkailu tai kauttakulku aiheuttaa haittaa Suomen asemalle ja kansainvälisille suhteille.

– Epävarmuus liikekannallepanosta ja sen vaikutuksista on tietysti suuri, Pekka Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa hallitus kuuli asiaa valmistellessaan turvallisuusviranomaisia. Heidän arvionsa on, ettei Suomeen kohdistu suoraa turvallisuusuhkaa, eikä rajalla ole nähty tähän viittaavia turvallisuuspoikkeamia. Myös rajaliikenne on toiminut viime päivinä normaalisti.

– Merkille on kuitenkin pantu, että tämä Venäjän liikekannallepano on jonkin verran lisännyt läpikulkumatkailua Suomen kautta. Katsomme, että se aiheuttaa tällä hetkellä tarpeetonta haittaa Suomen kansainväliselle asemalle, Pekka Haavisto totesi.

Ulkoministeri muistutti Suomen kiristäneen viisumipolitiikkaansa jo kesän aikana. Suomi on ollut silti Norjan lisäksi ainoa Schengen-alueen maarajavaltio, jolla ei ole ollut tiukkoja rajoituksia Venäjän kansalaisille.

Ratkaisuja on etsitty viime päivinä ulko- ja sisäministeriössä. Perjantaina päätettiin, että valtioneuvosto antaa Venäjän kansalaisten maahantuloa rajoittavan periaatepäätöksen.

Päätöksen pohjalta viranomaiset voivat estää kokonaan matkailijoiden eli turismin perusteella Suomeen pyrkivien henkilöiden liikkumisen. Viisumit voidaan yksilöllisesti myös kumota Suomen rajalla, jos niiden myöntämisen edellytykset eivät enää täyty.

Oikeudellisena kehyksenä toimii Schengen-säännöstö, joka antaa jäsenmaille liikkumavaraa kansallisia päätöksiä varten. Toimien lainmukaisuutta on käsitelty oikeuskanslerin kanssa, ja niistä vallitsee yksimielisyys.

– Myös viisumien vastaanotto voidaan keskeyttää tai sitä voidaan voimakkaasti rajoittaa lukuun ottamatta joitakin erityisryhmiä. Niihin kuuluvat sukulaiset, sukulaisvierailut, opiskelu, työnteko, kuljetus, liikenne ja humanitääriset syyt, Pekka Haavisto sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS