Verkkouutiset

Ven. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Venäläissotilaat eivät ole tietoisia kansainvälisistä sodankäynnin säännöistä

Edes sotilaiden omat oikeudet eivät ole heidän tiedossaan.

Venäläiset sotilaat ovat täysin tietämättömiä kansainvälisen oikeuden hyväksymistä sodankäynnin säännöistä. He eivät esimerkiksi ymmärrä miten antautumistilanteessa tulisi toimia. Myöskään sotilaiden omat oikeudet eivät ole heidän tiedossa. Asiasta kertoo ukrainalainen Ukrinformsivusto.

Syynä venäläissotilaiden tiedonpuutteelle on mitä ilmeisimmin se, että keskitason ja sitä korkeammat upseerit jättävät kokonaan kertomatta uusille sotilaille kansainvälisen humanitaarisen oikeuden tuomista rajoituksista sodankäynnille. Tämän lisäksi on hyvin mahdollista, että johtoporras itseasiassa kannustaa joukkoja rikkomaan kansainvälisiä sääntöjä.

Venäläissotilaat toteuttavat jatkuvasti sotarikoksia rintamalla. Niin teloituksia, kiduttamista kuin sotavankien ja aseettomien siviilien epäinhimillistä kohtelua on raportoitu Ukrainan sodan alusta alkaen. Toiminnan yleisyys ja järjestelmällisyys viittaavat siihen, että vähintäänkin jonkinlainen hyväksyntä on saatu asevoimien johdolta.

Joukot eivät kaiken lisäksi tunnu tietävän edes omista oikeuksistaan juurikaan mitään. Venäjän johto antaa ymmärtää, että sellaista tilannetta ei ole olemassakaan, jossa olisi parempi antautua vastapuolelle. Sotilaiden tulisi siis aina taistella varmaan kuolemaan saakka.

Sen sijaan venäläissotilaille opetetaan miten antautumistilanteen voi hyödyntää vihollisen tuhoamiseksi.

– Kukaan ei peräänny, kukaan ei luovuta, kukaan ei antaudu. Kun teidät koulutetaan antautumaan, teille kerrotaan, että teidän tulee kantaa kaksi kranaattia mukananne, Vladimir Putinin ”kokkina” tunnettu Jevgeni Prigožin lausui taannoin värvätessään vankeja rintamalle.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)