Verkkouutiset

Pietarilaisen koulun oppilaita tutustumassa Neuvostoliiton aikaisiin aseisiin. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Venäläisoppilaat ryhtyivät ilmiantamaan opettajiaan FSB:lle

Opettajien liiton mukaan painostus on yhä yleisempää.

Turvallisuusviranomaiset ovat kiristäneet entisestään otettaan Venäjän kouluista ja päiväkodeista.

Viranomaisten tavoitteena on kitkeä oppilaitoksista kaikenlainen opetus, jonka katsotaan poikkeavan Kremlin virallisesta linjasta koskien Ukrainan sotaa, kertoo uutissivusto The Moscow Times.

Venäläisopettajien mukaan oppilaat ja vanhemmat ovat ryhtyneet ilmiantamaan varomattomia puheita turvallisuuspalvelu FSB:lle. Näin kävi taannoin englanninopettaja Jelena Bagaevalle, jonka oppitunnilla keskusteltiin Ukrainan sodan tapahtumista.

– Yritin ilmaista, että mikä tahansa sota on paha, ja että ukrainalaisille ei voi toivoa kuolemaa eikä heitä voi vihata. He ovat meidän tavoin ihmisiä, hän kuvasi oppituntinsa keskusteluja paikalliselle medialle.

Yksi hänen oppilaistaan kuitenkin nauhoitti keskustelun. Seuraavana päivänä oppilaan äiti ilmoitti opettajasta koulun hallinnolle ja poliisille sekä syytti häntä Venäjän vastaisen propagandan levittämisestä.

Opettaja Bagaeva selvisi sakoilla, mutta lukuisia muita opettajia on The Moscow Timesin mukaan erotettu tai jopa vangittu.

Oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin liikkeeseen linkittyvä itsenäinen opettajien liitto kertoo saavansa joka viikko 10-15 kirjettä opettajilta, jotka ovat joutuneet viranomaisten kynsiin sodanvastaisiksi tulkituista näkemyksistään.

Tapausten määrä on liiton mukaan todennäköisesti suurempi, koska monet opettajat eivät ilmoita kohtelustaan eteenpäin.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS