Verkkouutiset

Koulut eivät ole säästyneet Venäjän ohjusiskuilta. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / SERGEY BOBOK

Kremlin suunnitelma kariutui: Opettajat karkaavat miehitetyiltä alueilta

Ukrainan vastaisku on saanut opettajat toisiin aatoksiin.

Kremlin suunnitelma täydentää miehittämiensä alueiden opetushenkilöstöä venäläisillä opettajilla on Radio Free Europen mukaan kariutumassa Ukrainan tehokkaan vastahyökkäyksen vuoksi.

Itsenäinen opettajien ammattiliitto kertoo, että miehitetyille alueille lähteville opettajille tarjottiin 7 000-9 000 ruplan päiväpalkkaa. Venäjällä opettajien palkat voivat monilla alueilla olla ainoastaan 20 000-30 000 ruplaa kuukaudessa.

Esimerkiksi Rostovin teknillisen yliopiston lehtori Vladimir Muntian sanoo RFE:lle, ettei Ukrainassa opettaminen ole hänelle enää vaihtoehto.

– Hain sinne, mutta se ei ole enää ajankohtaista. Olosuhteet ovat muuttuneet – henkilökohtaiset olosuhteeni – joten muutin mieltäni, hän sanoo.

Vielä heinäkuun alussa yli 200 opettajaa osoittivat halunsa työskennellä miehitetyillä alueilla. Ukraina aloitti vastahyökkäyksensä juuri kouluvuoden alkaessa ja onnistui muuttamaan monien suunnitelmia.

Ukrainan varapääministeri Irina Verestšuk sanoi syyskuun puolivälissä, että Ukrainan alueella työskentelevät venäläisopettajat tulevat saamaan syytteen ja voidaan tuomita 12 vuoden vankeuteen. Tämä on saanut monet opettajat karkaamaan rivistä.

Koska he eivät ole taistelijoita, Verestšuk toteaa ettei opettajia tulla sisältämään yhteenkään vanginvaihtoon Venäjän kanssa.

– Venäläisopettajat tulevat varmasti päätymään oikeuden eteen, mikäli he eivät poistu alueeltamme välittömästi, hän sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS