Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaat käyttvät lennokkia etulinjan lähellä Donetskin alueella. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Venäläisiä kaatuu nyt ennätysmääriä – Tästä tappiot kertovat

Menetykset keskittyvät Andijivkan alueelle, jossa se yrittää saavuttaa läpimurron hinnalla millä hyvänsä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

BBC:n ja Mediazonan projekti, joka kerää informaatiota Venäjän hyökkäyssodan identifioitavissa olevista kaatuneista avointen lähteiden kautta, ilmoitti Venäjän tappioiden kasvaneen 1 300:aan kahdessa viikossa 3.–17. marraskuuta. Tappiot keskittyvät Andijivkan ympäristöön Ukrainan Donetskin alueella.

Vertailun vuoksi, huhtikuun alusta toukokuun puoliväliin identifioituja kaatuneita tuli noin 300 viikossa, toukokuun puolivälistä heinäkuun loppuun noin 250 viikossa ja elokuun alusta lokakuun alkuun noin 150 viikossa. Ennen marraskuuta ennätys venäläisten kaatuneiden määrässä oli Bahmutissa viime tammi-maaliskuussa, jolloin enimmillään kaatui 550 sotilasta viikossa.

Määrät eivät siis ole todellisia kaatuneiden määriä, vaan avoimista lähteistä löytyviä tietoja sotilaiden kuolemista, joissa kuolinaika on ilmoitettu. Ne ovat hyvä tappioiden dynamiikan ja taistelujen kiivauden indikaattori.

BBC raportoi näin kerättyjen Venäjän tappioiden olleen kesä-lokakuussa – siis Ukrainan vastahyökkäyksen aikana – yhteensä 6 675 sotilasta, noin 1 335 kuukaudessa. Se tarkoittaa, että marraskuun alussa tappioita syntyi noin kaksinkertaisella tahdilla.

Tutkijat ovat samaan aikaan 70:tä sotilashautausmaata seuranneina laskeneet, että enintään puolet kaatuneista voidaan identifioida avoimista lähteistä. Koska marraskuun 17. päivään mennessä identifioidut venäläistappiot olivat 37 052, se tarkoittaa, että Venäjän asevoimien kaatuneiden todellinen määrä on ainakin 75 000 sotilasta.

Mediazonan raportti marraskuun alkuviikoilta sisältää myös 14 korkeaa upseeria (everstiluutnantista ylöspäin). Sellaisia määriä ei ole havaittu viime kesän jälkeen, jolloin Ukraina alkoi käyttää HIMARS:in pidemmän kantaman ohjuksia. Lisäksi marraskuussa kaatuneet upseerit olivat kaikki hyökkäävien joukkojen komentajia.

Kaatuneiden määrän jyrkkä kasvu heijastaa Venäjän sodanjohdon halua saavuttaa läpimurto ennen talvea hinnalla millä hyvänsä, millä se toivoisi aiheuttavansa suuren psykologisen vaikutuksen sekä Ukrainan asevoimaan että lännen yleiseen mielipiteeseen. Venäjä on löytänyt uusia keinoja mobilisoida tehokkaasti sotilaita, joten sillä on taas varaa käyttää samaa lihamyllytaktiikkaa, jota se hyödynsi Bahmutissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)