Verkkouutiset

Propagandamainos Moskovassa. AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

Venäläiset sotilaat karkaavat rivistä ennätystahtiin, 34 tuomiota päivässä

Maaliskuun vahvistetut luvut ovat korkeammat kuin koskaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Luvatonta poistumista koskevat tuomiot ovat räjähtäneet Venäjän asevoimissa, itsenäinen venäläinen verkkolehti Mediazona kertoo.

Pelkästään maaliskuussa jaettiin Mediazonan hankkimien virallisten viranomaisrekistereiden mukaan 700 tuomiota luvattomasta poistumisesta. Tämä merkitsee, että tuomioistuimet jakoivat tuomioita keskimäärin noin 34 päivässä. Kuten aiemminkin, on valtaosa tuomioista annettu ehdollisina. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että tuomittu voidaan lähettää takaisin rintamalle tavattaessa.

Vastaavien tapausten määrä alkoi kasvaa vauhdilla Venäjän diktaattori Vladimir Putinin syksyllä 2022 antaman osittaista liikekannallepanoa koskevan määräyksen jälkeen. Tämän vuoden lukuja kuvataan kuitenkin aivan poikkeuksellisiksi.

Esimerkiksi viime vuoden maaliskuussa tuomioita annettiin yhteensä noin kaksisataa. Viime vuoden lopussa määrä oli kivunnut jo yli 500 tuomioon kuukaudessa.

Viranomaistietojen perusteella tahti ei näytä hidastuvan. Huhtikuun ensimmäisen puolentoista viikon aikana tuomioita luvattomasta poistumisesta oli annettu jo noin kolmesataa.

Selvityksen perusteella vankeustuomiokaan ei välttämättä estä rintamalle päätymistä. Jutussa kerrotaan esimerkiksi tatarstanilaisesta sopimussotilaasta, joka oli tuomittu yksikkönsä jättämisestä viiden ja puolen vuoden vankeuteen maaliskuussa 2023. Hän kuitenkin menehtyi Ukrainan rintamalla tämän vuoden helmikuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)