Verkkouutiset

B-52-pommikone. AFP / LEHTIKUVA / GERRY PENNY

Venäläisasiantuntija: B-52-lennot voivat olla houkutteleva kohde

Venäjän turvallisuuspolitiikan tuntijan mukaan Moskova haluaa haastaa USA:ta ja Natoa.
Picture of Kasperi Summanen
Kasperi Summanen
Kasperi Summanen on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pitkän uran Neuvostoliiton ja Venäjän ulkoasianhallinnon tehtävissä tehnyt Nikolai Sokov varoittaa Venäjän etsivän tilaisuuksia Yhdysvaltojen ja Naton painostamiseen. Kohteeksi provokaatioille saatetaan hänen mukaansa ottaa esimerkiksi amerikkalaisia sotilaskoneita.

Arvostetun Wienin VCNDP-tutkimuskeskuksen tutkijana toimiva Sokov toteaa Twitterissä, että nykyisessä tilanteessa on vain loogista, että Moskova pyrkii haastamaan USA:ta ja Natoa ja luomaan ”rajatun kriisin”. Hän nostaa esiin venäläishävittäjän törmäyksen amerikkalaislennokkiin Mustallamerellä.

– Reaper on jälleen yksi esimerkki. B-52-koneiden lennot niin lähellä [Venäjän] ilmatilaa voivat myös olla houkuttelevia kohteita, Nikolai Sokov arvioi.

Sokov vastaa VCNDP:n tutkijakollegalleen Hanna Nottelle. Notte kiinnitti huomiota Venäjän ilmavoimien koneiden lentoihin Syyrian at Tanfissa olevien amerikkalaisjoukkojen yli. Asiasta uutisoineen NBC:n mukaan venäläiskoneet ovat loukanneet amerikkalaistukikohdan ilmatilaa maaliskuun aikana jo ainakin 25 kertaa. Helmikuussa tällaisia lentoja ei ollut yhtään ja tammikuun aikana niitä oli 14. Yhdysvaltain asevoimat on kuvannut muutosta huomattavaksi.

Nikolai Sokovin mukaan Venäjä pyrkii tällaisilla toimilla hyötymään toimijoiden välillä vallitsevasta ”kustannusten epäsymmetriasta”. Tässä yhteydessä sillä tarkoitetaan tilannetta, jossa Naton ja Yhdysvaltojen käsitys välikohtauksiin sisältyvistä riskeistä on aivan erilainen kuin Venäjän ja vaikuttaa siksi niiden päätöksentekoon eri tavalla.

Reaper kuvasi sitä häirinneitä venäläiskoneita. AFP/LEHTIKUVA

Kaksi Venäjän Su-27-hävittäjää härnäsi tiistaina amerikkalaista Reaper-lennokkia kansainvälisessä ilmatilassa Mustanmeren yllä. Toinen hävittäjistä lensi lennokin eteen ja päästi sen päälle polttoainetta. Kone osui lopulta lennokin potkuriin ja vaurioitunut lennokki putosi mereen. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on antanut venäläispiloteille kunniamerkit välikohtauksesta.

Nikolai Sokovin puheet B-52-pommittajien lennoista liittynevät Yhdysvaltain ilmavoimien viime aikojen toimintaan Euroopassa. Amerikkalaiskoneet ovat kiertäneet esimerkiksi Suomenlahdella ja käyneet Venäjän rajan lähellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)