Verkkouutiset

FBI julkaisi kuvia Sergei Tsherkasovin sotilaspalveluksesta Venäjällä. / Mike Eckel / RFE

Venäläisagentti esiintyi Brasilian kansalaisena, yritti soluttautua Eurooppaan

Yhdysvaltain mukaan Kreml pyrkii saamaan miehen takaisin Venäjälle tekaistujen syytteiden nojalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n julkaisemista asiakirjoista on paljastunut uusia tietoja venäläisestä tiedusteluagentista, jolle oli luotu tekaistut brasilialaiset henkilöllisyyspaperit.

Kremlin tavoitteena oli saada Johns Hopkinsin yliopistossa kirjoilla oleva mies harjoittelijaksi Kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen (ICC) Haagissa.

Brasilian poliisi pidätti Sergei Tsherkasovin viime vuonna. Hänen hallussaan oli tuolloin ”useita elektronisia laitteita”, kuten muistikortteja ja matkapuhelimia. Radio Free Europen mukaan Tsherkasov käytti niin sanottua ”dead drop”-paikkaa eli piiloa viestintälaitteiden vaihdolle Rio de Janeirossa. Brasilian poliisi toimitti sieltä löytyneet laitteet FBI:lle.

Venäläisagentin väitetään rakentaneen uutta identiteettiään vuosikymmenen ajan. Victor Ferreira -nimelle oli hankittu tekaistu syntymätodistus, taustatarina äidistä, portugalilaisesta tädistä sekä kertomus, miksei hän pitänyt kalaruoasta.

Sergei Tsherkasov jatkoi pidätyksensä jälkeen viestittelyä pitkäaikaisen naisystävänsä kanssa. Hän kehui Venäjän tiedustelupalvelua ja väitti Kremlin pelastavan hänet pinteestä. Venäjä on vaatinut miehen luovuttamista huumerikossyytteiden nojalla, joita FBI kutsuu tekaistuiksi.

Agentin väitetään lähettäneen vuoden 2021 lopulla raportin, jossa hän arvioi Yhdysvaltain Ukraina-politiikkaa mahdollisessa sotatilanteessa.

– Ei ole mitään osoituksia siitä, että Yhdysvallat tarjoaisi mitään muuta kuin poliittista tukea Ukrainalle, Tsherkasov arvioi.

Tsherkasov hyväksyttiin ICC-harjoitteluun maaliskussa 2022, mutta Alankomaiden viranomaiset eivät päästäneet häntä maahan. Agentin väitetään yrittäneen hankkia tämän jälkeen portugalilaisen valehenkilöllisyyden. Venäläisagentti palasi Brasiliaan, jossa hänet pidätettiin ja tuomittiin petossyytteiden nojalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)