Verkkouutiset

Vladimir Putin lahjoitti Aleksandr Dvortnikoville Venäjän sankarin kultaisen mitalin 17. maaliskuuta 2016./Wikimedia Commons/CC-BY-4.0/Министерство обороны Российской Федерации

Venäjän ykköskenraalia Ukrainassa syytetään juopoksi – Vladimir Putinin sanotaan johtavan nyt itse sotaa

Venäjän presidentin sanotaan ottaneen vetovastuun sotaa virallisesti johtavalta kenraalieversti Aleksandr Dvornikovilta.

Itsenäisen Bellingcat-tutkijaryhmän johtaja Cristo Grozev sanoi haastattelussaan venäläisessä Prodolženije sledujem-ohjelmassa, että Vladimir Putin on ottanut sodan johtajan tehtävät Ukrainan-hyökkäystä virallisesti johtavalta eteläisen sotilaspiirin komentajalta, kenraalieversti Aleksandr Dvornikovilta.

Putin johtaa nyt sotaa ”kädestä pitäen” eikä kukaan tiedä mitä mikin viikko tuo tullessaan. Presidentin henkilökohtaisesta osallistumisesta sotapäätöksiin on tihkunut aiemminkin tietoa julkisuuteen.

Grozevin mukaan Putin otti Dvornikovin tehtävät heti tämän Ukrainan-sodan komentajaksi nimitettyään. Hänen mukaansa Dvornikovilla on ongelmia alkoholin ja alaistensa kanssa. Alaiset eivät luota kenraaliinsa, koska pitävät tätä epäpätevänä.

Aiemmin Dvornikov johti Venäjän sotatoimia Syyriassa, jossa Grozevin mukaan venäläiset etenivät Dvornikovista huolimatta eikä tämän ansiosta. Dvornikovia on kutsuttu ”Syyrian teurastajaksi”.

– Dvornikovin Syyrian-maine ei ollut kovin hyvä armeijan parissa. Julkisuudessa Dvornikov esiteltiin kovana strategistina, mutta he jo tiesivät hänen heikon kykynsä koordinoida erilaisten joukkojen toimintaa. Samaan aikaan Putin päätti olla luottamatta kenraaleihinsa.

Tutkivan journalistin mukaan Dvornikov joi paljon ja antoi naurettavia käskyjä. Näin ollen kukaan Dvornikovin upseereista ei luottanut häneen.

– Hän joi kohtuuttomasti alkoholia. Oli tilanteita, jolloin hän päätti alkaa käydä sotaa keskellä yötä ilman tiedustelutietoja. Upseerit eivät totelleet häntä ja jättivät käskyt huomiotta. En voi kuvitella, etteikö Putin olisi tästä kuullut.

Grozev sanoo Putinin nyt opettelevan sodanjohtoa Ukrainassa. Hän arvelee Putinilla olleen sormensa pelissä toukokuisessa katastrofaalisessa Donets-joen ylityksessä, jossa venäläiset yrittivät rakentaa ponttonisiltaa aina uuteen kohtaan huolimatta edellisten yritysten tuhoutumisesta ukrainalaisten tykkitulessa.

– ”Tässä on joki – teemme ponttonisillan sen yli…”  tarkistamatta, kohdistuuko vastustajan tykistön suora ampumalinja siihen ja onko se mahdollista nopeasti tuhota. Putin opettelee sotimaan pelaamisen kautta.

 

Uusimmat
MAINOS