Verkkouutiset

Ukrainan panssarivaunuja Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Yasuyoshi Chiba

Venäjän kenraaleita syytetään ”sabotaasista” – valtava tappio suututti propagandistit

Eri arvioiden mukaan jopa 485 venäläissotilasta saattoi kuolla tai haavoittua Donets-joen ylitysyrityksessä viime viikolla.

Venäjä-mieliset ja Kremlin propagandaa normaalisti levittävät bloggaajat ovat alkaneet arvostella kovin sanoin Venäjän sodanjohtoa maan joukkojen viime viikolla kärsimistä kovista tappioista Itä-Ukrainassa, kertoo New York Times.

Venäläiskomentajien kerrotaan lähettäneen pataljoonan taisteluosaston ylittämään Donets-jokea Belohorivkassa Luhanskin alueella. Satelliittikuvat paljastavat, että Ukrainan tykistö tuhosi useita venäläisiä ponttonisiltoja ja joen varrelle keskitetyt joukot ja kaluston.

Nyt venäläisbloggaajat, joista osa kulkee joukkojen mukana, puhuvat suunsa puhtaaksi sosiaalisessa mediassa.

Juri Podoljaka kertoo välttäneensä pitkään kritisoimasta Venäjän asevoimia.

– Olen ollut hiljaa pitkään. Belohorivkan tapahtumat olivat viimeinen pisara. Venäjän sodanjohdon typeryyden vuoksi ainakin yksi pataljoonan taisteluosasto poltettiin, mahdollisesti kaksi, sanoi 2,1 miljoonaa seuraaja Telegramissa omaava Podolyaka videolla.

Hänen mukaansa Venäjän joukoilta puuttuu lennokkeja, pimeänäkölaitteita ja muita varusteita, minkä vuoksi ”tilanne rintamalla on katastrofaalinen”.

– Ymmärrän, että sodassa on aina ongelmia. Mutta kun samat ongelmat jatkuvat kolme kuukautta, eikä mikään näytä muuttuvan, niin minulla henkilökohtaisesti ja itse asiassa miljoonilla Venäjän federaation kansalaisilla alkaa olla kysymyksiä näille sotilasoperaation johtajille.

Myös toinen suosittu bloggaaja, joka käyttää Telegramissa Starshe Eddy -nimeä, kritisoi asevoimia. Hänen mukaansa se, että komentajat jättivät niin suuren osan joukoistaan suojaamatta ”ei ollut idioottimaisuutta, vaan suoraa sabotaasia”.

Kolmas bloggaaja, Vladlen Tatarski, totesi, että Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa etenee hitaasti paitsi varustepulan, mutta myös ”näiden kenraalien” ja heidän taktiikoidensa vuoksi.

– Sotilaallisia uudistuksia ei ole luvassa ennen kuin saamme tietää sen sotilasneron sukunimen, joka lähetti pataljoonan joelle ja hän vastaa siitä julkisesti.

Institute for the Study of War -tutkimuslaitoksen mukaan näiden laajalti luettujen sotabloggaajien kommentit voivat ruokkia Venäjällä lisääntyviä epäilyksiä Venäjän tulevaisuudennäkymistä tässä sodassa ja Venäjän sotilasjohtajien pätevyydestä.

Tutkimuslaitos viittaa julkisesti saatavilla olevista kuvista tehtyihin analyyseihin, joiden mukaan jopa 485 venäläissotilasta saattoi kuolla tai haavoittua Donets-joen ylitysyrityksessä. Lisäksi yli 80 ajoneuvon uskotaan tuhotuneen.

Länsimaisten sotilasanalyytikoiden mukaan joen ylitysyritys osoitti hämmästyttävää taktisen tajunnan puutetta. He ovat arvioineet, että venäläiset komentajat haluavat edistyä epätoivoisesti Itä-Ukrainassa ja suorittivat siksi kyseisen operaation kiireellä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)