Verkkouutiset

Tuhoutunutta kylämaisemaa Itä-Ukrainassa. LEHTIKUVA / AFP Ronaldo Schemidt

Venäjän sotilas kieltäytyi palaamasta Ukrainaan – ”He eivät osanneet edes ampua”

Sotilaan mukaan joukot todella huijattiin Ukrainaan puhumalla "harjoituksista".

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen sivusto on haastatellut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin työntekijää, joka määrättiin Ukrainan sotaan ja lopulta kieltäytyi jatkamasta sitä. Miehen mukaan maan armeijan koulutuksen taso on surkeaa.

– Vuoden aikana koulussa tai korkeakoulussa opiskelija oppii paljon uutta. Vuosi armeijassa kuluu lähes jälkiä jättämättä. Järkeviä luokkia ja järkeviä upseereja on hyvin vähän. Yksikössäni oli vähän hyödyllistä toimintaa, sotilas kuvailee yksikkönsä toimintaa.

Marraskuussa 2021, kun hänellä oli vuosi sopimustaan jäljellä, yksikössä alettiin puhua, että kaikki armeijat lähtevät työmatkalle Voronežiin ja Belgorodiin. Matkan syytä ei perusteltu.

– Sitten he käskivät meidän kertoa perheillemme, että olimme Allied Resolve 2022 -harjoituksessa. Kuten näette, he jopa keksivät harjoitusten nimet, hän sanoo.

– Olosuhteet olivat mukavat. Kaikki oli hyvin ennen sotaa. Meillä ei ollut epäilyksiä, että tämä ei olisi harjoitus.

Päivä ennen sodan alkua sotilaille kerrottiin heidän siirtyvän lähemmäs rajaa toiseen leiriin. Sotilaiden käskettiin sanoa perheilleen, että he siirtyvät uudelle leirille. Hän tajusi vasta tunteja myöhemmin ukrainankielisistä kylteistä, että he olivat oikeasti Ukrainan alueella.

Hän puolustaa venäläisten sotavankien perustetta ”me menimme harjoituksiin, mutta päädyimme sotaan”, eikä pidä sitä valehteluna.

– Ymmärtääkseni emme ylittäneet rajaa tarkastuspisteen, vaan joidenkin metsien kautta. Siksi emme heti ymmärtäneet, missä olimme. Olimme autojen sisällä, näkyvyys oli huono ja oli pimeää, hän kuvailee.

Sotilaan mukaan komentajien suunnitelmana oli valloittaa Ukraina hyvin nopeasti. Joukot etenivät ilman strategiaa kuin he olisivat menossa paraatiin.

– Laskelma oli ehkä se, että ukrainalaiset antautuisivat. Liikkuimme ikään kuin haluaisimme päästä Kiovaan kolmessa päivässä ja valloittaa kaikki tien varrella olevat kaupungit. Kiirehdimme eteenpäin, lyhyillä yöpymisillä, ilman juoksuhautoja, ilman tiedustelua, sotilas kertoo.

Venäläissotilaiden ammattitaidosta hän antaa selkeän esimerkin. Hänen kollegansa palveli nuorten kranaatinheittäjien kanssa samassa komppaniassa.

– He eivät edes osanneet ampua tai tienneet, mistä suunnasta lähestyä heitintä.

Mies palasi Venäjälle vietettyään 37 päivää Ukrainassa. Lähes puolet miehen komppaniasta kieltäytyi palaamasta takaisin sotaan.

Uhkaukset 10 vuoden vankeudesta eivät lopulta pitäneet paikkaansa. Sotilasta yritettiin palauttaa sotaan huhtikuun lopulla, mutta turhaan. Kirjallinen kieltäytyminen vedoten moraalisesta ja psyykkisestä uupumuksesta meni läpi, eikä häntä palautettu rintamalle, sillä hänet irtisanottiin.

Mies joutuu kuitenkin palvelemaan vielä kolme kuukautta varusmiehenä. Hän ei tiedä, voidaanko hänet lähettää sotaan uudelleen.

Noin 20-40 prosenttia kaikista Kiovan, Sumyn ja Tšernihivin alueella palvelleista yritti ja yrittää kieltäytyä jatkamasta sotaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS