Verkkouutiset

YK:n yleiskokous 19. syyskuuta. AFP/LEHTIKUVA/TIMOTHY A. CLARY

Venäjän sotarikoksista ”jatkuvaa näyttöä” – kidusta kuolemaan saakka

YK:n ihmisoikeusneuvoston mukaan sillä on jatkuvaa näyttöä venäläisjoukkojen sotarikoksia Ukrainassa.

Neuvosto toteaa CNN:n mukaan, että Venäjän hyökkäykset Ukrainaan sisältävät iskuja laittomilla aseilla, kohdistuvat siviileihin ja energiainfrastruktuuriin.

Niin ikään todisteita on kidutuksesta aina kuolemaan saakka, seksuaalisesta ja sukupuoleen perustuvasta väkivallasta.

Neuvoston riippumaton kansainvälinen Ukrainan tutkintakomissio sanoi, että se on ”dokumentoinut räjähdysaseiden hyökkäykset asuinrakennuksiin, lääketieteelliseen laitokseen, rautatieasemaan, ravintolaan, kauppoihin ja kaupallisiin varastoihin.

Nämä hyökkäykset johtivat siviiliuhreihin, tärkeiden tilojen vaurioitumiseen tai tuhoutumiseen sekä keskeisten palvelujen ja tarvikkeiden toimitusten häiriintymiseen.

Komissio kuuli kidutuksen myös uhreilta ja kertoi yhtä henkilöä sanoneen:

– Joka kerta kun vastasin, etten tiennyt tai en muistanut jotain, minulle annettiin sähköiskuja… En tiedä kuinka kauan se kesti. Se tuntui ikuisuudelta.

Komissio raportoi venäläissotilaista, jotka syyllistyivät seksuaaliseen väkivaltaan 19–83-vuotiaisia naisia kohtaan, ja sanoi jatkavansa ” tutkimista Venäjän viranomaisten väitetyissä ilman huoltajaa olevien alaikäisten pakkosiirroissa Venäjän federaatioon”.

Lisäksi komissio ilmoitti tutkivansa, mikä aiheutti Nova Kahhovkan padon romahtamisen kesäkuussa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)