Verkkouutiset

Venäjän rahat lopussa: Ainoaa lentotukialusta ei aiotakaan uudistaa

Venäjä on päättänyt olla modernisoimatta ainoaa lentotukialustaan.

Venäjän laivaston ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov oli määrä modernisoida sen viime talven Syyrian sotaretken jälkeen. National Interestin mukaan toistuvien teknisten vikojen ja onnettomuuksien piinaama kylmän sodan jäänne ei kuitenkaan ole saamassa kaivattua päivitystä rahapulan takia.

Näillä näkymin alus aiotaan peruskorjata, minkä jälkeen se palautetaan taas takaisin käyttöön. Venäjän on uutisoitu aiemmin käyttävän aluksen päivityksiin 657 miljoonaa euroa ja kolmisen vuotta.

Venäjän asevoimien asiantuntijan Mihail Barabanovin mukaan syy päätökselle on selvä. Kreml ei tahdo avata kukkaroaan.

– Modernisointi voisi laahata kymmenen vuotta ja maksaa paljon, hän toteaa.

Barabanovin mukaan alusta käytetään muutenkin pääasiassa harjoitteluun eikä varsinaisena taistelulaivana.

Admiral Kuznetsovin pitäminen pitkään telakalla merkitsee myös aina Venäjän merivoimien ilma-aseen kykyjen heikentymistä. Alus on venäläisten ainoa mahdollisuus lentotukialusharjoituksiin. Tämä merkitsee, ettei kalliista ja ongelmallisesta aluksesta voida myöskään luopua kokonaan.

Admiral Kuznetsovin korvaamisesta uudella aluksella on puhuttu jo pitkään. Venäjällä ei kuitenkaan toistaiseksi ole varoja hankkeeseen.

– Tilanne muistuttaa Neuvostoliiton alkuaikoja. Neuvostoliitolla ei oikeastaan ollut resursseja avomerilaivastoon ennen 1960-luvun loppua. Sen seurauksena kaksi tsaarinajan laivaston taistelulaivaa, jotka selvisivät ensimmäisestä ja toisesta maailmansodasta, palvelivat vuoteen 1956 asti, Moskovan kauppakorkeakoulun vanhempi tutkija Vasili Kashin toteaa.

Admiral Kuznetsovin Syyrian purjehdus viime vuoden lopulla sai runsaasti mediahuomiota. Lopulta operaation saavutukset jäivät laihoiksi. Kaksi lentotukialukselta käsin lentänyttä hävittäjää syöksyi mereen, minkä jälkeen lähes koko lento-osasto siirrettiin kaikessa hiljaisuudessa Venäjän Syyrian maatukikohtaan.

Uusimmat
MAINOS