Verkkouutiset

Venäjän presidentinvaalien äänestyslukuja lipsahti julki – vaaleihin aikaa vielä kuukausi

Venäjän Tulan alueella julkaistiin jo maaliskuun vaalien äänestyslukuja.

Venäjän Tulan alueen vaalilautakunnan verkkosivuilla nähtiin tällä viikolla kummia. Sivulle ilmestyi yllättäen virallinen tilasto eri vaalialueiden äänestysaktiivisuudesta Venäjän maaliskuun presidentinvaaleissa. Yksityiskohtaisten alueellisten äänestysmäärien kerrottiin olevan vaalipäivältä eli maaliskuun 18. päivältä.

Erikoinen julkaisu herätti paikallismedioihin viittaavan Meduzan mukaan heti runsaasti huomiota ja luvut katosivatkin pian sivuilta. Meduza on julkaissut sivuillaan kuvakaappauksia äänestystilastoista.

Vaalilautakunnan puheenjohtaja Sergei Kostenkon mukaan lukujen julkaisu oli vahinko ja liittyi ”harjoituksiin”.

Venäjän vuoden 2016 parlamenttivaaleja arvosteltiin laajasta vilpistä. Tilastoarvioiden perusteella presidentti Vladimir Putinin yhtenäinen Venäjä -valtapuolue sai vaaleissa jopa miljoonia väärennettyjä ääniä. Vaalien äänestysaktiivisuudeksi kerrottiin noin 47 prosenttia, kun todellinen luku jäi mitä todennäköisimmin vain vaivaiseen 37 prosenttiin.

Vaalit olivat virallisesti Yhtenäisen Venäjän murskavoitto. Puolue sai noin 54 prosentin kannatuksen. Lisäksi se nappasi peräti 203 jaossa olleista 255 yhden duumaedustajan vaalipiiristä. Tulos merkitsee, että Putinin puolue hallitsee peräti 76 prosenttia duuman paikoista. Aiemmin Yhtenäisellä Venäjällä oli hallussaan 53 prosenttia paikoista. Merkittävä enemmistö tarkoittaa, että puolue voi muuttaa Venäjän perustuslakia ilman yhdenkään muun puolueen tukea. Yksikään Kremliä vastustavista oppositiopuolueista ei yltänyt duumaan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)