Verkkouutiset

Hurja tilastoarvio Venäjän vaalituloksesta: Jopa liki puolet Putinin puolueen äänistä väärennettyjä

Tilastotieteilijän mukaan Venäjän vaaleissa annettiin miljoonia keksittyjä ääniä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjän duuman vaalien äänijakauma paljastaa erikoisia poikkeamia, kun sitä verrataan tyypillisiin demokraattisiin vaaleihin.

Moscow Times kertoo venäläisen Slon-uutissivuston keräämistä tilastoarvioista, joiden perusteella jopa liki puolet kaikista Yhtenäisen Venäjän parlamentin alahuoneen vaaleissa saamista äänistä on saatettu väärentää.

Rehtien vaalien äänijakauma puolueiden kesken vastaa tyypillisesti aina niin kutsuttua Gaussin käyrää. Slon viittaa fyysikko Sergei Shpilkinin selvityksiin (alla) ja tutkijan julkaisemaan paljon puhuvaan kuvaan (toinen yllä), johon hän on koonnut vaalien äänijakaumia puolueittain.

Shpilkinin mukaan Yhtenäisen Venäjän vaalitulos rikkoo tilastotieteessä vapaista vaaleista tehtäviä perusolettamuksia. Äänijakaumien poikkeamat viittaavat siihen, että jopa puolet Yhtenäisen Venäjän äänistä olisi voitu väärentää.

Shpilkin on tehnyt aiemmin Imperial College Londonin julkaiseman tutkimuksen, jossa paljastettiin tilastoanalyysin avulla Venäjän vuoden 2011 duuman vaalien vilppiä lukuisien poikkeamien kautta. Se löytyy tästä.

Arvostettu talouslehti Economist on avannut Shpilkinin aiempia vaalivilppilöydöksiä tässä artikkelissaan.

96 prosentin äänisaalis

Venäjän sunnuntain vaalien kummallisuuksista nostetaan esimerkeiksi muun muassa se, että Venäjän kolme muuta duumaan yltänyttä puoluetta, Oikeudenmukainen Venäjä, kansallismielinen liberaalidemokraatit ja kommunistipuolue saivat valtaosan äänistään vaalipiireissä, joissa niiden kannatuksen osuus oli 10–20 prosentin luokkaa. Puolueet siis saivat äärimmäisen harvoin yli 40 prosenttia äänistä millään äänestyspaikalla.

Yhtenäinen Venäjä sai puolestaan valtavan suuria absoluuttisia äänimääriä alueilla, joilla lähes jokainen äänestäjä tuki puoluetta. Tämä korostui alueilla, joilla virallinen äänestysaktiivisuus oli korkea.

Muiden puolueiden kohdalla poikkeuksellisen suuret äänestäjämäärät äänestyspaikoilla eivät taas näkyneet kannattajien määrän kasvuna, vaikka näin olisi tilastollisesti pitänyt käydä.

Ilmiö näkyi selvästi esimerkiksi Vladimir Putinin suojatin, diktaattori Ramzan Kadyrovin johtamassa Venäjän Tshetsheniassa.

Siellä äänestysprosentti oli muusta Venäjästä poiketen reilusti yli 70 prosentin luokkaa. Yhtenäisen Venäjän kannatus oli taas peräti 96 prosenttia. Kannatus oli laskenut. Vuoden 2011 vaaleissa Putinin puolue sai vielä 99,48 prosenttia äänistä.

Tshetsheniassa järjestettiin sunnuntaina myös presidentinvaalit. Kadyrov sai niissä 97 prosenttia äänistä.

Opposition voitto?

Sergei Shpilkin arvioi, että tilastokorjattu todellinen äänestysaktiivisuus jäi Venäjällä vaivaiseen 37 prosenttiin. Mikäli arvio pitää kutinsa, merkitsee se sitä, että ääniä annettiin todellisuudessa peräti 5,7 miljoonaa vähemmän kuin virallisesti väitetään.

Vaalien äänestysprosentti oli virallisten lukujenkin mukaan vain noin 47 prosenttia. Luku on presidentti Putinin valtakauden alin. Äänestäjämäärien jakauma oli niin ikään erikoinen. Esimerkiksi Moskovassa ja Pietarissa vain noin 30 prosenttia äänioikeutetuista vaivautui uurnille. Kaukasuksella yli 70 prosentin äänestyslukuja nähtiin muuallakin kuin Tshetsheniassa.

Vaalit olivat virallisesti Yhtenäisen Venäjän murskavoitto. Puolue sai noin 54 prosentin kannatuksen. Lisäksi se nappasi peräti 203 jaossa olleista 255 yhden duumaedustajan vaalipiiristä. Tulos merkitsee, että Putinin puolue hallitsee peräti 76 prosenttia duuman paikoista. Aiemmin Yhtenäisellä Venäjällä oli hallussaan 53 prosenttia paikoista.

Merkittävä enemmistö tarkoittaa, että puolue voi muuttaa Venäjän perustuslakia ilman yhdenkään muun puolueen tukea. Yksikään Kremliä vastustavista oppositiopuolueista ei yltänyt duumaan.

Shpilkinin arvion mukaan väärennettyjen äänimäärien poistaminen yli 70 prosentin äänestäjämääriä raportoineilta alueilta sekä tuloksen korjaaminen tilastollisesti todenmukaista äänijakaumaa vastaavaksi muuttaisi merkittävästi vallan jakoa Venäjällä.

Yhtenäinen Venäjä olisi yhä maan suurin puolue, mutta sen kannatus putoaisi 40 prosenttiin. Kommunistipuolue nousisi 13 prosentista 18 prosenttiin ja liberaalidemokraatit niin ikään 13 prosentin kannatuksesta 17 prosenttiin. Oikeudenmukaisen Venäjän kannatus nousisi kahdella prosenttiyksiköllä kahdeksaan prosenttiin.

Tällainen äänijakauma merkitsisi sitä, että nimellisesti oppositiota edustavat, mutta Kremlille uskolliset puolueet, olisivat voineet saada ensi kertaa yli kymmeneen vuoteen pienen enemmistön duumaan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)