Verkkouutiset

Ukrainan asevoimat on ilmoittanut saaneensa sotavangiksi useita Redutin taistelijoita. / mil.gov.ua

Venäjän palkkasotureilla on yhteys myös Suomeen

Ukrainassa taisteleva Redut-ryhmä toimi aiemmin oligarkkien turvallisuustehtävissä.

Kreml on käyttänyt Ukrainan sodassa tuhansia palkkasotureita paikkaamaan tavanomaisten joukkojen epäonnistumisia ja kovia tappioita.

Eniten huomiota on saanut Jevgeni Prigozhinin johtama Wagner-ryhmä, joka on värvännyt riveihinsä arviolta 40 000 entistä vankia. Joukot ovat olleet viime kesästä lähtien mukana rajuissa taisteluissa Itä-Ukrainan Bahmutin ja Soledarin alueella.

Puolustusasiantuntija Petri Mäkelä huomauttaa, ettei Wagner ole ainoa Kremlin alaisuudessa toimiva palkkasoturiryhmä Ukrainan rintamalla.

– Venäjän asevoimien ja Wagnerin välisistä jännitteistä on liikkunut paljon huhuja. Osa Kremlin ja yleisesikunnan toimijoista yrittää kohottaa toista, Redut [”linnake”]-nimistä palkkasoturiryhmää tasapainottaakseen Wagnerin ja Prigozhinin nousevaa valtaa, Petri Mäkelä kirjoittaa blogissaan.

Redutia on aiemmin käytetty energiasektorilla toimivien venäläisten oligarkkien turvallisuustehtävissä. Ryhmä on suojannut viime vuosina muun muassa syyrialaisia öljykenttiä.

Sen omistaa Gennadi Timtšenko, jolla on myös Suomen ja Armenian kansalaisuus. Timtšenko muutti Suomeen vuonna 1991 ja työskenteli Urals Finland Oy -öljynvientiyhtiön palveluksessa.

Petri Mäkelän mukaan vastaavia yrityksiä on usein epäilty suhteista Venäjän turvallisuuspalvelun johtoon, sillä niiden kautta saatavaa rahoitusta on käytetty erinäisiin tiedusteluoperaatioihin. Nopeasti rikastunut Timtšenko päätyi myös Supon seurantalistalle.

Petri Mäkelä nostaa esiin vangiksi jääneiden Redut-palkkasoturien kertomuksia, joiden perusteella ryhmä oli mukana hyökkäyksen alkuvaiheista lähtien. Palkkasotilaita lähetettiin Itä-Ukrainan kontaktilinjan yli tiedustelemaan reittiä alueella etenevälle Venäjän asevoimien kärkijoukolle.

Toinen osasto liitettiin Valko-Venäjältä kohti Kiovaa edenneiden joukkojen mukaan. Sille annettiin tehtäväksi ottaa haltuun Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU:n päämaja, mutta venäläisten eteneminen pysähtyi jo Kiovan esikaupunkialueille.

Pienempää palkkasoturiryhmää on käytetty eri tavalla kuin Wagneria, jonka taistelijat ovat tehneet ”ihmisaalloiksi” kutsuttuja rynnäköitä Ukrainan puolustusasemia vastaan. Redutin taistelijat ovat toimineet kuin erikoisjoukot, ja niiden yhteistyö asevoimien kanssa on ollut paljon sujuvampaa.

– Tämä ero voi osoittautua elintärkeäksi, kun Venäjän valtakamppailu muuttuu taas veriseksi, Mäkelä toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS