Verkkouutiset

Koira ja mies torilla Donetskin keskustassa. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Venäjän masinoimat ”kansanäänestykset” alkavat

Venäjän miehittämät alueet Ukrainassa järjestävät niin sanottuja "kansanäänestyksiä" perjantaista alkaen.

Äänestykset alkavat perjantaina neljällä Ukrainan alueella, joilla Venäjä on saanut jalansijaa miehityksensä aikana, kertoo BBC.

Ukrainan läntiset liittolaiset ovat tuominneet asian ryöstöksi ja kieltäytyneet tunnustamasta äänestystuloksia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi, että kyseessä on ”vaarallinen eskalaatio”. Hän totesi YK:n turvallisuusneuvostolle torstaina, että mikään Venäjän vaatimus Ukrainan maaperästä ei vie Ukrainalta oikeutta puolustaa itseään.

Torstai-iltana pitämässään puheessa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan sanoi, että äänestysliput ovat huijausta ja epädemokraattisia.

Pikaäänestykset järjestettiin aiemmin tällä viikolla Luhanskin ja Donetskin itäisillä alueilla sekä etelässä Zaporižžjassa ja Hersonissa. Nämä neljä aluetta muodostavat noin 15 prosenttia Ukrainan pinta-alasta.

Äänestyksen on suunniteltu kestävän viisi päivää. Venäläiset tiedotusvälineet kertoivat, että vaalivirkailijat kulkisivat ovelta ovelle kannettavien vaaliuurnien kanssa perjantaista maanantaihin.

Äänestyspaikat aukeavat vasta viidentenä päivänä, eli 27. syyskuuta. Sadat äänestyspaikat on määrä avata samana päivänä, ja äänestäjät voivat äänestää myös oman alueensa ulkopuolella.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)