Verkkouutiset

Alusten liikkeitä Huippuvuorten lähellä. / Per-Erik Schulze / NRK / X

Venäjän laivat sahaavat taas tärkeän tietoliikennekaapelin yllä

Aiempien vaurioiden epäillään olleen seurausta kalastusalusten troolauksesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Useat venäläisalukset ovat liikkuneet viime päivinä Norjalle kuuluvien Huippuvuorten länsi- ja luonaispuolella. Reittejä on pidetty epäilyttävinä, sillä laivat ovat sahanneet Huippuvuorten ja Norjan mantereen välisten tietoliikennekaapelien yllä.

Meribiologi Per-Erik Schulze on jakanut viestipalvelu X:ssä julkisiin sijaintitietoihin perustuvan kartan, jossa näkyy laivojen liikehdintää alueella.

Norjan yleisradioyhtiö NRK julkisti sunnuntaina ensimmäistä kertaa poliisin kuvia tammikuussa 2022 vaurioituneista Huippuvuorten tietoliikennekaapeleista. Kaapelin ulkokuori oli repeytynyt irti, minkä seurauksena merivesi oli päässyt kosketuksiin kuparikerroksen kanssa. Toinen 1 300 kilometrin kaapeleista meni tapauksen johdosta tilapäisesti käyttökelvottomaksi.

Norjan viranomaiset arvioivat, että vauriot olivat tahallisen toiminnan seurausta. Tutkimus jouduttiin kuitenkin lopulta päättämään todisteiden puutteen vuoksi. NRK:n haastattelemat asiantuntijat uskovat, että vauriot syntyivät troolauksessa tai ankkurin raahatessa merenpohjaa. Raapimisjäljet viittaavat siihen, että jotain vedettiin merenpohjaa pitkin. Syyttäjän mukaan vaurioihin liittyi myös puristavaa voimaa.

Huippuvuorten kaapeli on haudattu syvälle merenpohjaan. Sen päällä on noin kaksi metriä sedimenttiä. Suojaavaa kerrosta on vähemmän kohdissa, joissa merenpohja on kivinen.

Troolauksessa käytettävän venäläisen kalastusaluksen oli havaittu ylittäneen kaapeli yli 140 kertaa. Hieman ennen vaurion syntymistä alus oli sahannut sen yllä yli kymmenen kertaa. Laivayhtiö on kiistänyt oallisuutensa tapaukseen.

Kuva tammikuussa 2022 vaurioituneesta tietoliikennekaapelista, joka kulkee Huippuvuorten ja Norjan mantereen välillä. / POLITIET

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)