Verkkouutiset

Presidentti Vladimir Putinin auton letka saapumassa Kremliin. AFP / LEHTIKUVA / NATALIA KOLESNIKOVA

”Venäjän eliitti on täysin hajalla”

Vladimir Putin odottaa Aleksandra Prokopenkon mukaan vakuutuksia totaalisesta uskollisuudesta.

Runsaan vuoden kestänyt hyökkäyssota Ukrainaa vastaan ei venäläistutkija Aleksandra Prokopenkon mukaan herätä minkäänlaista innostusta Venäjän korkeimpien virkamiesten ja elinkeinoelämän avainhenkilöiden keskuudessa.

– Tuskin kukaan jakaa aidosti niitä päämääriä, joiden saavuttamiseksi presidentti Vladimir Putinin tämän sodan aloitti, saksalaisessa DGAP-instituutissa työskentelevä Prokopenko arvioi Carnegie-ajatushautomon julkaisemassa artikkelissa.

– Monet niin sanotun ”sotapuolueen” jäsenistä ovat poliitikkoja, jotka näkivät sodan urahissinä. ”Rauhanpuolueeseen” kuuluvat keskittyvät puolestaan minimoimaan sodan seurauksia venäläiselle yhteiskunnalle, kun taas ylimmät johtajat jatkavat yritystensä sopeuttamista uuteen todellisuuteen ja yrittävät välttää seuraamasta uutisia kovin tarkasti, hän toteaa.

– Vain harvat ovat olleet niin periaatteellisia, että olisivat eronneet virastaan. Moraaliset kompromissit ja suoranainen pelko turvallisuuspalveluita kohtaan merkitsevät sitä, että useimmat ovat pysyneet paikoillaan, vaikka eivät ole kiiruhtaneet Putinin tueksi eivätkä hehkuttamaan ylitsevuotavaa patrioottisuutta. Yleisesti ottaen kaikki, joilla on jotain menetettävää, pysyttelevät mieluiten näkymättömissä ja ovat hiljaa, kertoo Venäjän keskuspankin ja Moskovan talouskorkeakoulun palveluksessa aiemmin toiminut Prokopenko.

Eliitin keskuudessa vallitsevaa hämmennystä lisää Prokopenkon mukaan se, että useimmat sen jäsenistä ovat menettäneet kaikki henkilökohtaiset yhteytensä Putiniin.

– Kuten pandemian aikana, ihmisten on vielä nytkin oltava viikon ajan karanteenissa ennen Putinin henkilökohtaista tapaamista. Läheskään kaikilla virkamiehillä tai valtionyhtiöiden johtajilla ei ole siihen varaa tapaamisen vuoksi, joka ei välttämättä edes johda toivottuun tulokseen, hän sanoo.

Hänen mukaansa vain pieni joukko Putinin ympärillä väittää ymmärtävänsä presidentin toiveet ja aikeet.

– Nämä ihmiset eivät ole antaneet mitään viitteitä siitä, milloin sota voisi päättyä, mutta yksi yksinkertainen viesti heillä on: olet joko meidän kanssamme tai meitä vastaan. Siksi kaikki, joilla on jotain menetettävää, pitävät mieluiten päänsä piilossa, hän toteaa.

Viime aikoina on kuitenkin alkanut näkyä yhä enemmän viitteitä siitä, että eliitin jäsenten matalaa profiilia ei pian enää suvaita. Putin katsoo, että Venäjä ei ole sodassa vain Ukrainaa, vaan koko länttä vastaan, ja haluaa siksi ”sotilaalliselle erikoisoperaatiolleen” ehdottoman tuen joka taholta.

– Venäjän eliitti on täysin hajalla. Se ei ole vielä valmis yhdistämään voimiaan luodakseen yhteisen vision tulevaisuudesta. Sen jäsenet eivät myöskään halua menettää omaisuuttaan, vapauttaan tai henkeään. Kun otetaan huomioon Venäjän valtionyhtiöiden ylimpien johtajien ja heidän lähisukulaistensa salaperäisten kuolemantapausten pitkä sarja sekä Venäjällä että ulkomailla, edes viimeksi mainittu uhka ei tunnu kovin kaukaa haetulta, Prokopenko kiteyttää.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS