Verkkouutiset

Tuhoutunut panssarivaunu Harkovan itäpuolella. LEHTIKUVA / AFP Sergey Bobok

Venäjälle povataan ongelmia – ”joukot siirtyvät hätiköityyn puolustukseen”

USA:n kenraalin mukaan Ukrainalla on tarvittavat resurssit hyökkäysoperaatioita varten.

Yhdysvaltain armeijan Euroopan joukkojen entinen komentaja, kenraaliluutnantti (evp.) Mark Hertling arvioi Venäjän asevoimien siirtyvän nyt ”hätiköityyn puolustukseen” eri sektoreilla Itä- ja Etelä-Ukrainassa. Samalla Venäjä ryhmittää joukkojaan uudelleen uusia hyökkäysoperaatioita varten.

– Tämä merkitsee ongelmia Venäjälle, Hertling toteaa Twitterissä.

Hänen mukaansa käynnissä on tietynlainen kulminaatiopiste eli käännekohta. Käsitteellä viitataan hetkeen, jonka jälkeen joukot eivät pysty enää jatkamaan hyökkäystään. Aloitteen ylläpitäminen ja tavoitteiden saavuttaminen ei olisi mahdollista miesvahvuuden ja ampumatarvikkeiden puutteiden vuoksi.

– On olemassa useita tekijöitä, jotka aiheuttavat armeijalle kulminaatiopisteen – hyökkäyksen lopettamisen ja paluun puolustukseen. Näitä ovat väsymys, taistelutahto, hyökkäysvoiman ehtyminen, tarvikkeiden puute, strategisten tavoitteiden saavuttamatta jättäminen jne., Hertling selittää.

Hän korostaa, että armeija voi myös siirtyä puolustuksesta hyökkäykseen, jos sillä on tarpeeksi voimaa ja he uskovat sen auttavan saavuttamaan operatiiviset tai strategiset tavoitteet.

– Mutta tehdäkseen sen, armeijalla on oltava kasvava resurssikapasiteetti, tahtoa, liikevoimaa ja saavutettavissa olevat strategiset tavoitteet.

Hertling totesi muutama viikko sitten, että Venäjä ja Ukraina saavuttavat kumpikin käännekohdan pian ja siirtyvät erilaisiin operaatioihin.

– Olemme tämän muutoksen kynnyksellä.

Venäjä epäonnistunut

Hänen mukaansa Venäjän joukot ovat heikentyneet jatkuvasti, mikä käy ilmi heidän kalusto- ja miehistötappioistaan.

– Kentältä kantautuneet tiedot ja tiedustelutiedot kertovat Venäjän joukkojen erittäin alhaisesta taistelutahdosta, rintamakarkuruudesta ja haluttomuudesta palata taisteluun.

– Vaikka Venäjä on yrittänyt korjata johtajuuden ja logistiikan puutteitaan, he eivät ole onnistuneet siinä. Epäonnistuminen strategisten tavoitteiden saavuttamisessa operatiivisen suunnittelun ja taktisten taisteluiden avulla on ilmeistä, Hertling toteaa.

Hän muistuttaa, että Venäjä ei ole toistaiseksi onnistunut valtaamaan kolmea suurta kaupunkia – Kiovaa, Harkovaa ja Odessaa. Ne ovat avainasemassa Venäjän strategisten tavoitteiden saavuttamisessa.

– He ovat nyt määrittelemässä ”uusia” strategisia tavoitteita ja jälleen kerran muokkaamassa operatiivista suunnitelmaansa.

Hertling kertoo Ukrainan strategisten tavoitteiden pysyvän ennallaan, kun taas operatiivinen suunnittelu ja taktisten taisteluiden jaksottaminen ovat tuoneet menestystä.

– Venäjän suorittama terrori ja rikollinen toiminta ovat vain lisänneet Ukrainan armeijan ja hallituksen päättäväisyyttä ja taistelutahtoa.

– Sotilaallisen avun saapuessa (länsimailta) Ukrainalla on tarvittavat resurssit hyökkäysoperaatioita varten. Rajoitetuilla vastahyökkäyksillä saavutettu menestys on kasvattanut liikevoimaa.

Hertling arvioi taisteluiden jatkuvan Itä-Ukrainan Donbassissa ja etelärannikolla.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS