Verkkouutiset

Azovstalin terästehtaan alue oli viikkoja ukrainalaisten viimeinen linnake Mariupolissa . LEHTIKUVA / AFP Stringer

Venäjällä kaavaillaan Azov-rykmentin julistamista terroristijärjestöksi

Yli 2000 ukrainalaissotilasta evakuoitu Azovstalin terästehtaan alueelta.

Ukrainan kaakkoisosassa satamakaupunki Mariupolissa Azovstalin terästehtaan alue oli viikkoja ukrainalaisten viimeinen linnake kaupungissa.

Venäjä julisti tänään Mariupolin vallatuksi kuukausien taistelujen jälkeen, uutisoi BBC. Kaupungin viimeiset ukrainaissotilaat ovat antautuneet, kertoo Venäjän edustaja.

Venäjä on piirittänyt Mariupolia jo viikkoja ja kohdistanut sinne jatkuvia pommituksia ja ilmaiskuja. Se on myös estänyt siviilien evakuointeja sekä hätäavun pääsyn alueelle.

Venäjän edustajan mukaan 2 439 ukrainalaissotilasta on antautunut. Sotilaita evakuoidaan, mutta on epäselvää mihin heidät sijoitetaan. Aiemmin ukrainalaissotilaita on evakuoitu Venäjälle.

Ukrainassa toivotaan, että sotilaat voidaan vapauttaa osana vanginvaihtoa.

Venäjällä kuitenkin kaavaillaan Azov-rykmentin sotilaiden julistamista ”natsirikollisiksi”. Tämä tarkoittaisi, että Ukrainassa antautuneita ei pidettäisi sotavankeina.

Vuonna 2014 perustettu länsimaissakin kiistanalainen ja äärioikeistolaiseksi leimattu Azov-rykmentti on myöhemmin liitettty osaksi Ukrainan kansalliskaartia. Rykmentistä on tullut venäläisen propagandan väline ja keskeinen kohde sen tavoitteessa ”vapauttaa Ukraina natseista”.

Azov-rykmentin jäseniä osallistui myös Mariupolin puolustamiseen.

Venäjän oikeusministeriön mukaan maan korkein oikeus käsittelee Azov-rykmentin julistamista terrorijärjestöksi ensi viikolla.

Venäjän tavoitteena on mahdollistaa se, että antautuneita ei tarvitse kohdella kuten sotavankeja kansainvälisten lakien mukaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS