Verkkouutiset

Tuhoutuneita ajoneuvoja Harkovan kaupungin itäpuolella. LEHTIKUVA / AFP Dimitar Dilkoff

”Venäjää uhkaa murskatappio” – sodassa käännekohta

Tutkija uskoo Ukrainan asevoimien tehostavan hyökkäysoperaatioitaan.

Venäjän joukkoja uhkaa sekasortoinen perääntyminen Etelä- ja Itä-Ukrainassa, jos Ukrainan asevoimat onnistuu toteuttamaan enemmän vastahyökkäyksiä, arvioi King’s College Londonin sotatieteiden laitoksen tutkija ja entinen Britannian asevoimien upseeri Mike Martin.

Hänen mukaansa Ukrainan sota on siirtymässä käännekohtaan, ja Venäjän joukot ovat saavuttamassa kulminaatiopisteen.

– Toisin sanoen he ovat siirtyneet hyökkäysoperaatioista puolustusoperaatioihin. Ja ukrainalaiset ovat päinvastoin siirtyneet puolustuksesta hyökkäykseen.

Kulminaatiopisteellä viitataan käännekohtaan. Käsitteellä tarkoitetaan hetkeä, jonka jälkeen joukot eivät pysty enää jatkamaan hyökkäystään. Aloitteen ylläpitäminen ja tavoitteiden saavuttaminen ei ole mahdollista miesvahvuuden ja ampumatarvikkeiden puutteiden vuoksi.

Martinin mukaan tämä on hyvin ilmeistä Hersonin ja Harkovan alueilla.

– (Etelä-Ukrainassa) Ukrainalaiset ovat työntäneet Venäjän joukkoja takaisin kohti vallattua Hersonin kaupunkia. Jos tämä kehitys jatkuu, (hyökkääjän) suunnitelma kaupungin liittämisestä Venäjään vaikeutuu.

– (Koillis-Ukrainassa) Harkovan kaupungissa ukrainalaiset ovat työntäneet venäläiset lähes kokonaan tykistön kantaman ulkopuolelle. Parhaimmillaan venäläiset on työnnetty vain 2–3 kilometrin päähän maiden välisestä rajasta.

Onnistuneiden vastahyökkäysten seurauksena Ukraina voi nyt häiritä ja jopa yrittää katkaista hyökkääjän tärkeitä huoltolinjoja, jotka kulkevat Venäjältä Izjumiin.

Venäjä on keskittänyt paljon joukkoja Izjumiin. Hyökkääjä on yrittänyt murtautua Ukrainan puolustusasemien läpi etelään kohti Mariupolia ja saartaa Ukrainan joukot idässä.

Martin vertaa tämänhetkistä tilannetta Hersonissa ja Harkovassa aiemmin käytyyn Kiovan taisteluun. Kiovan ympäristössä ukrainalaiset katkoivat venäläisten huoltolinjat, minkä jälkeen pieniin taskuihin jääneet venäläisjoukot saarrettiin ja tuhottiin.

– Tämä johti lopulta venäläisten sekasortoiseen perääntymiseen ja murskatappioon Kiovan pohjoispuolella.

– Alamme nähdä saman asian tapahtuvan täällä (Hersonissa ja Harkovassa).

Ukrainalaiset rohkaistuvat

Martinin mukaan Ukrainan joukkojen taistelutahto on korkea, maa saa koko ajan entistä enemmän sotilaallista avustusta lännestä ja ukrainalaisten vastahyökkäykset ovat käynnissä.

Venäläisten taistelutahto on puolestaan matala, ampumatarvikkeet ja muut varusteet käyvät vähiin ja pakotteet rajoittavat yhä enemmän maan kykyä valmistaa uusia aseita.

– Uskon myös, että Venäjän asevoimien kulminaatiopisteen myötä näemme ukrainalaisilta rohkeampia toimia taistelukentällä – venäläisjoukkojen piirittämistä taskuihin, komentopisteisiin iskemistä jne.

Martin korostaa, että tällaiset toimet voivat aiheuttaa pelkoa, paniikkia ja romahduksen, jos ne tehdään hyvin. Hänen mukaansa venäläiset kärsivät useilla taistelukentillä väsymyksestä sekä miehistö- ja varustepulasta.

– Siksi ukrainalaisten pitäisi keskittyä luomaan pelkoa ja paniikkia Venäjän joukkojen keskuudessa – sillä tavalla he todennäköisesti aiheuttavat täydellisen romahduksen venäläisten keskuudessa.

– Tämä on paras tapa saavuttaa heidän strateginen päämääränsä venäläisten poistamiseksi alueeltaan.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS