Verkkouutiset

HIMARS-raketinheitin. LEHTIKUVA/AFP Giuseppe Cacace

Venäjä väittää Ukrainan tappaneen sotavangit – todisteet kertovat toista

Venäjän mukaan Ukraina käytti HIMARSia Olenivkan sotavankien surmaamiseen.

Aamulla 29. heinäkuuta vain tunteja sen jälkeen, kun 53 ukrainalaista sotavankia tapettiin pidätyskeskuksessa Olenivkassa, paikalla ollut venäläinen toimittaja esitteli yhdysvaltalaisen HIMARS-raketin jäänteitä.

Se oli alku venäläiselle mediahyökkäykselle, jonka viesti oli yhtä kyyninen kuin julmakin, kirjoittaa CNN. Moskovan version mukaan Ukraina oli tappanut omat sotilaansa HIMARS-iskulla, koska se ei halunnut heidän tunnustavan tekemiään sotarikoksia ja estääkseen muiden mahdollisen antautumisen.

Venäjän tukeman niin sanotun Donetskin kansantasavallan korkea virkamies Eduard Basurin väitti, että ”kun ukrainalaiset sotavangit alkoivat puhua rikoksista, joita he tekivät Ukrainan poliittisten viranomaisten käskystä, tänne tuli isku”.

Ukraina kiisti jyrkästi väitteet ja presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui hyökkäystä venäläisten tahalliseksi sotarikokseksi.

Monet Olenivkan vangeista kuuluivat Azov-rykmenttiin. Heidät oli siirretty sinne antauduttuaan Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa toukokuussa.

CNN:n tutkinta, joka perustuu tapahtumapaikalta otettujen videoiden ja valokuvien, hyökkäystä edeltäneiden ja jälkeisten satelliittikuvien sekä oikeuslääketieteen ja aseasiantuntijoiden työhön, päätyi siihen, että venäläinen versio tapahtumista on erittäin todennäköisesti sepitystä.

Tutkimusten mukaan on lähes mahdotonta, että HIMARS-raketti olisi aiheuttanut vahinkoa varastorakennukselle, jossa vankeja pidettiin. Uutiskanavan konsultoimat asiantuntijat hylkäävät väitteen HIMARS-iskusta Olenivkaan, joskaan mutta eivät voi sanoa lopullisesti, mikä tappoi ja haavoitti niin monia vankeja.

Asiantuntijoiden mukaan useimmat merkit viittaavat kuitenkin voimakkaaseen tulipaloon. Useiden silminnäkijöiden mukaan mistään saapuvasta raketista ei kuulunut ääntä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)