Verkkouutiset

Ukrainalaisen Achilles-lennokkipataljoonan sotilaita almistautumassa lennätystehtävään Donetskin alueella. AFP / LEHTIKUVA / GENYA SAVILOV

Venäjä tehostanut Starlink-järjestelmän häirintää Ukrainassa – ”Yhtenä päivänä se vain sammui”

Puolustajan sotilas kertoo, että ilman Starlink-yhteyttä viestintä on hidasta ja kömpelöä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Starlink-satelliitteihin perustuva verkkoyhteys on ollut merkittävä apu Ukrainan puolustukselle.

Joukkojen välisen viestinnän lisäksi internet-yhteyttä on käytetty myös joidenkin lennokkien ohjaamisessa ja tiedustelutiedon siirtämisessä.

Kuitenkin Venäjän elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksien kehittyminen uhkaa Starlink-pohjaisen viestintäjärjestelmän tehokkuutta ja toimintavarmuutta, New York Times kertoo.

Ukrainan digitaalisen muutoksen ministeri Mykhailo Fedorov kertoo, että Venäjän Starlink-häirintä ja elektronisen sodankäynnin operaatiot ovat muuttuneet entistä tehokkaammiksi. Hänen mukaansa aiemmin Starlink oli hyvin vastustuskykyinen useimmille elektronisen sodankäynnin menetelmille.

Nyt Venäjä on Fedorovin mukaan kehittänyt järjestelmän, jota hän kuvailee ”voimakkaaksi” Starlink-yhteyden häiritsemisessä. Venäjän on aiemmin julkisesti todennut nostaneensa Starlinkin tärkeiden kohteiden listalle kyvykkyyksiä kehitettäessä.

Fedorovin mukaan Starlink-järjestelmää vastaavaa tehokasta ja ketterää viestintäverkkoa ei ole saatavilla. Ukraina kuitenkin kehittää ja kokeilee hänen mukaansa jatkuvasti uusia järjestelmiä.

Venäjä on hyödyntänyt Starlink-häirintää aiempaa voimakkaammin hyökkäyksissään Harkovan alueella.

Alueella toimivan Achilles-lennokkipataljoonan nimellä Ajax esittäytyvä sotilas kertoo, että Ukraina on elektronisessa sodankäynnissä altavastaajan asemassa. Hänen mukaansa Starlink-yhteyden haavoittuvuus on vaikeuttanut merkittävästi puolustautumista Venäjän hyökkäyksiä vastaan.

Nopealla satelliitteihin perustuvalla yhteydellä suurien datamäärien siirtäminen, maalien paikannustietojen välittäminen ja yleinen kommunikaatio on ollut tehokasta.

Nyt hän kuvailee yhteyden hidastuneen niin merkittävästi, että Starlinkin käyttö muuttui hyvin vaikeaksi. Hidastuminen alkoi juuri ennen Venäjän hyökkäystä Harkovan alueella.

– Yhtenä päivänä ennen hyökkäyksiä se vain sammui, hän sanoo.

Starlink-yhteyden häirintä on vaikuttanut koko lennokkiyksikön taistelukykyyn. Nimellä Kartel esittäytyvä sotilas sanoo, että Harkovan alueen hyökkäyksen alkuhetkillä voimakas häirintä hidasti lennokkitoimintaa merkittävästi. Nopean ja tehokkaan kommunikoinnin sijaan sotilaat joutuivat turvautumaan tekstiviesteihin.

– Ensimmäisten tuntien aikana etulinja oli hyvin dynaaminen, hän kuvailee rintamatilannetta Venäjän hyökättyä Harkovan alueella.

– Meidän piti olla nopeita viestimään, hän jatkaa.

Ilman Starlink-yhteyttä viestintä on hänen mukaansa kömpelöä ja hidasta.

Ajax kertoo osallistuneensa puolustustaisteluihin vuonna 2022 Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Starlink oli hänen mukaansa jo silloin merkittävä tekijä kuvauslennokeita käytettäessä. Yhteyden katkettua suoran videokuvan välittäminen lennokista ei ollut mahdollista. Silloin sotilaat joutuivat ryömimään lähelle hyökkääjän asemia, jotta tykistötulen ohjaaminen oikeaan kohteeseen onnistui.

– Asiat piti tehdä vanhaan tapaan radioiden kanssa, se oli hyvin outoa, hän sanoo.

Digitaalisen muutoksen ministeri Fedorov uskoo, että Starlink-yhteys saadaan pian palautettua toimivaksi rintamalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)