Verkkouutiset

Ukrainan sotilaat suojautuivat Venäjän tykistötulelta maan itäosissa. / LEHTIKUVA / AFP Aris Messinis

Venäjä puhuu sodasta kiertoilmaisuin – ”totuus ei saa unohtua”

Uuskieli peittää tutkijan mukaan Kremlin imperialistisen mission.

Venäjän aloitettua helmikuussa avoimen hyökkäyssotansa Ukrainaa vastaan Kreml on pyrkinyt sitkeästi peittämään sen rikollista luonnetta kaunistelevin kiertoilmaisuin.

– Tämä on johtanut siihen, että on luotu kokonainen vaihtoehtoinen todellisuus, jossa venäläisjoukot ovat jaloja vapauttajia ritarillisella sotaretkellä katalia ukrainalaisia natseja vastaan. Nämä puolestaan muka pommittavat itseään ja lavastavat hirveyksiä teurastamalla omaa siviiliväestöään, Atlantic Councilin Ukraine Alert -palvelua johtava Peter Dickinson kirjoittaa.

Presidentti Vladimir Putinin ja hänen hallintonsa viime kuukausina viljelemät käsitteet on Dickinsonin mielestä paikallaan avata selkokielelle, jotta niiden kätkemä julma totuus ei unohdu.

Sotilaallinen erikoisoperaatio

– Milloin sota ei ole sota? Silloin, kun se on sotilaallinen erikoisoperaatio. Tämä tuntuu olleen Putinin logiikka, kun hän helmikuun 24. päivän varhaisina tunteina ilmoitti ”sotilaallisesta erikoisoperaatiostaan” Ukrainaa vastaan, Dickinson sanoo.

– Vaikka Venäjän diktaattori käy suurinta ja laajimmin uutisoitua eurooppalaista sotaa sitten Adolf Hitlerin ja Josif Stalinin aikojen, hän on edelleen niin vainoharhainen s-sanan herättämien kielteisten mielleyhtymien suhteen, että hän on tyystin kieltänyt sen käytön venäläisissä tiedotusvälineissä, hän toteaa.

Denatsifikaatio

Venäjän Ukrainassa toteuttaman ”sotilaallisen erikoisoperaation” keskeisenä tavoitteena on Putinin mukaan maan ”denatsifikaatio”.

– Yritys perustella hyökkäystä esittämällä se ristiretkenä äärioikeistoa vastaan heijastelee Kremlin historiallista pyrkimystä mustamaalata Ukrainan itsenäisyysliike rinnastamalla se fasismiin. Putinin puheet ”natsien eliminoinnista” vetoavat toisen maailmansodan kauhujen riivaamien venäläisten tunteisiin, mutta ne ovat syvästi harhaanjohtavia, Dickinson sanoo.

Hän muistuttaa Ukrainan olevan tosiasiassa kehittyvä demokraattinen valtio, jolla on juutalainen presidentti ja äärioikeistolainen ryhmittymä, joka sai maan viimeisimmissä parlamenttivaaleissa vaivaiset kaksi prosenttia annetuista äänistä.

Venäjän joukkojen Ukrainassa toteuttamat raakuudet ovat Dickinsonin mielestä osoittaneet, että Putinin julistama ”natsismista vapauttaminen” tarkoittaa itse asiassa ukrainalaisuudesta vapauttamista. Useimpien ukrainalaisten mielestä maan ainoita natseja ovatkin sinne tunkeutuneet venäläiset, jotka käyvät sotaa presidenttinsä suuruudenhullujen päämäärien puolesta.

Sotilaskohde

Venäjän sodankäyntitapaa ovat leimanneet laajamittaiset pommitukset ja ohjusiskut eri puolille Ukrainaa. Myös hyökkääjän umpimähkäinen tykistötuli on tappanut tuhansia ihmisiä ja raunioittanut kymmeniä ukrainalaisia kaupunkeja. Vaikka koko maailma näkee hyökkääjän aiheuttamat tuhot, Kreml väittää edelleen, että Venäjän asevoimien toteuttamat iskut kohdistuvat kirurgisen tarkasti sotilaskohteisiin.

– Viimeisten neljän kuukauden perusteella Venäjän näkemys ”sotilaskohteista” kattaa ilmeisesti Mariupolin draamateatterin, Kramatorskin rautatieaseman ja Krementšukin ostoskeskuksen sekä satoja kouluja, sairaaloita ja asuinrakennuksia kautta Ukrainan. Kansainvälisiä sotarikostutkintoja on jo meneillään, joten Venäjän väitteet ”sotilaskohteista” joutuvat todennäköisesti tuomioistuinten punnittaviksi, Dickinson huomauttaa.

Venäläisten maiden takaisinvaltaus

Ennen helmikuussa alkanutta Venäjän hyökkäystä Putin esitti olevansa huolissaan ennen kaikkea Naton laajentumisesta entisen Neuvostoliiton alueelle.

– Sittemmin hän on lakannut teeskentelemästä ja julistautunut Pietari Suuren perilliseksi. Kesäkuun alussa pitämässään puheessa Putin vertasi nykyistä sotaa kuuluisan tsaarin 1700-luvun valloituksiin ja totesi olevansa nyt Pietarin tavoin nyt mukana historiallisessa pyrkimyksessä ”valloittaa takaisin venäläiset maat”, Dickinson sanoo.

Putin ei ole koskaan peitellyt sitä, että hän pitää nykyisen Ukrainan aluetta historiallisesti venäläisenä maana. Hän on vuosikausia kiistänyt Ukrainan oikeuden olla olemassa ja väittänyt, että ukrainalaiset ovat itse asiassa venäläisiä.

– Todellinen kysymys on, mitkä muut suvereenit kansakunnat voisivat myös sopia Putinin määritelmään. Hän sai taannoin hälytyskellot soimaan selittäessään, että koko entinen Neuvostoliitto oli Venäjän historiallista aluetta, Dickinson toteaa.

Sekään ei ole hänen mukaansa selvää, rajoittuvatko Putinin valloitusaikeet entisen Neuvostoliiton alueeseen – hallitsihan Venäjä aikoinaan myös muun muassa Puolaa ja Suomea.

– Yksi asia on varma: ellei Putinia pysäytetä Ukrainassa, hänen imperialistiset ambitionsa kasvavat entisestään.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS