Verkkouutiset

Berliinissä järjestettiin suuri Venäjä-mielinen autokulkue huhtikuussa. Suomessa kulkueeseen odotetaan pariakymmentä autoa. www.youtube.com

Venäjä-mielisten Autokulkue-ryhmässä jaetaan kuvia aseista

Toimittaja Jessikka Aron mukaan ryhmässä lietsotaan väkivaltaa ja vihaa ukrainalaisia vastaan.

Autokulkue-tapahtumaa koskevassa suomenvenäläisten WhatsApp-ryhmässä on keskusteltu aseiden ottamisesta mukaan Venäjä-mieliseen tapahtumaan. Samassa ryhmässä myös lietsotaan väkivaltaa ja vihaa ukrainalaisia vastaan sekä suunnitellaan Kremliä tai kulkuetta julkisesti kritisoineiden maalitusta.

Asiasta kertoo tämän linkin takaa löytyvässä blogissaan Putinin trollit -kirjastaan tunnetuksi tullut toimittaja Jessikka Aro. Kirjoitus perustuu ryhmää seuranneen yksityishenkilön haastatteluun. Lähde pysyttelee nimettömänä turvallisuussyistä.

Aro on jakanut ryhmän keskusteluista saamiaan kuvakaappauksia. Joissain poseerataan aseiden kanssa.

– Osa keskustelijoista on kehottanut muita tuomaan aseen mukanaan kulkueeseen. Muutamat ovat valokuvanneet itsensä aseen kanssa ja lähettäneet kuvan muiden nähtäväksi luoden käsityksen siitä, että he hyvinkin voisivat aseen tuoda mukanaan, Aro kirjoittaa.

Hänen mukaansa noin 80 jäsenen ryhmä on perustettu huhtikuun puolivälissä. Ryhmän ajatuksena on tukea Autokulkue-tapahtumaa, joka on määrä järjestää tämän viikon sunnuntaina. Seuraavana päivänä Venäjällä vietetään Voitonpäivän juhlaa, johon kuuluu muun muassa suuri sotilasparaati Moskovassa. Kremliltä odotetaan myös Ukrainan sotaan liittyviä julistuksia.

Komisario Juha Juurinen Itä-Uudenmaan poliisista kertoi huhtikuun lopulla Helsingin Sanomille, että tapahtuman takana on suomalais-venäläinen yhdistys Rufi. Aron blogin mukaan Rufin puheenjohtaja on WhatsApp-ryhmän aktiivinen jäsen.

Yle kertoi eilen, että kulkueen on määrä lähteä liikkeelle Hyvinkäältä aamupäivällä. Pääkaupunkiseudun läpi kulkeva matka päättyy Vantaalle. Juurinen totesi Ylelle, että kulkueeseen odotetaan pariakymmentä autoa.

Aron kertoman perusteella ryhmän keskustelut heijastelevat Venäjän sotapropagandaa. Keskusteluissa puhutaan esimerkiksi fasismin ja natsismin vastustamisesta.

Ryhmässä on myös haukuttu suomalaisia medioita. Jessikka Aro mainitsee Ylen ja Ilta-Sanomat.

Sisältö ei mitä ilmeisimmin ole ollut kaikkien ryhmään liittyneiden mieleen. Aro kertoo, että ryhmästä on ajan myötä poistunut keskustelijoita.

Jessikka Aro toteaa Twitterissä, että ryhmän toiminta näyttää suomenvenäläisiin kohdistuvalta informaatiovaikuttamiselta.

LUE MYÖS:

Kremlin epäillään järjestäneen Euroopan Venäjä-myönteisiä mielenosoituksia
Virossa varaudutaan provokaatioihin voitonpäivänä

Uusimmat
MAINOS