Verkkouutiset

Suomen Tullin valokuva Venäjä-pakotteiden alaisista tuotteista. Kuvassa asetuksen (EU) 2022/328 Liite VII, Ryhmä I - Elektroniikka -alainen tuote. LEHTIKUVA/HANDOUT/TULLI

Venäjä kiertää pakotteita IVY-maiden ja Turkin kautta

Ifon tutkimuksessa tarkasteltiin Venäjän talouden kannalta kriittisiä tai sotateollisuudelle tärkeitä tuotteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä kiertää pakotteita hankkiakseen länsimaisia tavaroita ensisijaisesti IVY-maiden kautta Keski-Aasiaan ja Turkkiin Münchenissä sijaitsevan Ifo-instituutin tutkimuksen mukaan pakotteiden kohteena olevien tavaroiden kauppatiedoista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Venäjän talouden kannalta kriittisiä tai sotateollisuudelle tärkeitä tuotteita, kuten ajoneuvoja ja kuulalaakereita.

– Vuonna 2022 Venäjän talouden kannalta kriittisten tai sotateollisuudelle tärkeiden tavaroiden vienti Venäjälle Armeniasta, Kazakstanista, Uzbekistanista, Kirgisiasta ja Turkista oli 50 kertaa suurempi kuin näiden maiden yleistavaravienti kaikkiin kohdemaihin vuonna 2019. Tämä osoittaa sanktioiden kiertämisen erittäin suuren todennäköisyyden, sanoo Ifon kansainvälisen taloustieteen keskuksen apulaisjohtaja Feodora Teti.

Maaliskuusta 2022 lähtien kahdeksan prosenttia Venäjän asejärjestelmien ja sotilaallisen kehityksen kannalta tärkeiden tavaroiden tuonnista on tullut IVY-maista.

Venäjän talouden kannalta kriittisistä tuotteista kolme prosenttia Venäjän tuonnista tulee IVY-maista.

– Venäjän tärkein kauppakumppani on edelleen Kiina, joka toimittaa 51 prosenttia Venäjän taloudelle tai sotateollisuudelle tärkeistä tuontitavaroista. Näyttää kuitenkin siltä, että pakotteiden kiertäminen Kiinan kautta on vähemmän yleistä, Teti sanoo.

Kiinan osuuden jyrkkä nousu Venäjän tuonnissa selittyy Tetin mukaan ainakin osittain myös Kiinan kotimaisen tuotannon lisääntymisellä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)