Verkkouutiset

Venäjän mannertenvälinen Topol-M -ohjus. LEHTIKUVA

Venäjä keskeytti ydinasesopimuksen mukaiset tarkastukset

Venäjä on ilmoittanut Yhdysvalloille keskeyttävänsä väliaikaisesti START-sopimuksen mukaiset tarkastukset.

– Venäjän on nyt pakko turvautua tähän toimenpiteeseen, koska Washington haluaa jatkuvasti käynnistää tarkastustoiminnan uudelleen lyhyellä varoitusajalla olosuhteissa, jotka eivät ota huomioon vallitsevia realiteetteja, mikä luo yksipuolisia etuja Yhdysvalloille. Amerikka tosiasiallisesti riistää Venäjältä oikeuden suorittaa tarkastuksia Amerikan alueella, ulkoministeriön lausunnossa sanotaan CNN:n mukaan.

Uusi START-sopimus mahdollistaa 18 paikan päällä tehtävää tarkastusta vuosittain, jolloin Venäjä ja Yhdysvallat voivat seurata tarkasti toistensa ydinaseita.

Sopimus, jota jatkettiin vuoden 2021 alussa viideksi vuodeksi, rajoittaa molempien valtioiden käyttöön 1 550 ydinkärkeä yli 700 järjestelmässä, mukaan lukien mannertenväliset ballistiset ohjukset, sukellusveneistä laukaistavat ballistiset ohjukset ja pommikoneet.

Ministeriön lausunnon mukaan Venäjä on täysin sitoutunut noudattamaan kaikkia START-sopimuksen määräyksiä, ja että tarkastustoimenpiteiden keskeyttäminen on ”väliaikaista”.

Venäjän mukaan tavoitteena on ”varmistaa, että kaikki START-sopimuksen mekanismit toimivat tiukasti osapuolten vastavuoroisuuden ja tasa-arvon periaatteiden mukaisesti, kuten siitä sovittaessa ja voimaan tullessa viitattiin. Nyt näitä periaatteita ei noudateta”.

Tarkastukset alkavat uudelleen, kun nykyiset ongelmalliset kysymykset, jotka liittyvät perustamissopimuksen mukaisen tarkastustoiminnan jatkamiseen, on ratkaistu, ministeriö sanoo.

START on ainoa jäljellä oleva sopimus, joka säätelee maailman kahta suurinta ydinarsenaalia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain sopimuksen jatkamisesta viidellä vuodella 28. tammikuuta 2021, ja Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ilmoitti, että Washington oli jatkanut sopimusta saman vuoden helmikuun 3. päivänä.

Lausunnossaan Blinken sanoi, että uuden START-sopimuksen jatkaminen mahdollistaa todennettavissa olevat rajat Venäjän mannertenvälisille ballistisille ohjuksille, sukellusveneillä laukaisuille ballistisille ohjuksille ja raskaille pommikoneille 5. helmikuuta 2026 asti.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS