Verkkouutiset

Venäläissotilas Zaporizhzhian ydivoimala-alueella. AFP/LEHTIKUVA/ANDREY BORODULIN

Venäjä käyttää Euroopan suurinta ydinvoimalaa suojakilpenään

Ukrainan mukaan voimalan alueelta tulitetaan sen asemiin, mutta tuleen ei voi ydinriskin takia vastata.

Venäjän joukot Ukrainan Zaporizhzhian ydinvoimalassa ovat todennäköisesti heikentäneet voimalan toiminnan turvallisuutta, Britannian puolustusministeriö sanoo BBC:n mukaan.

Euroopan suurin ydinvoimala on ollut Venäjän hallussa maaliskuusta lähtien, mutta se on edelleen toiminnassa. Se koostuu kuudesta painevesireaktorista ja myös varastoi radioaktiivista jätettä.

Voimala sijaitsee Kaakkois-Ukrainassa Dnipro-joen itärannalla. Tällä hetkellä sitä käyttävät edelleen ukrainalaiset työntekijät, vaikka Venäjä miehittää voimalaa ja sitä ympäröivää aluetta.

Britannian puolustusministeriön mukaan venäläiset joukot todennäköisesti käyttävät laitosta kilpenä estääkseen Ukrainan hyökkäyksiä. YK on varoittanut, että ydinvoimala on ”täysin vailla kontrollia”.

Britannian puolustusministeriö kertoo, että venäläiset joukot toimivat todennäköisesti voimalaitoksen ympärillä olevilla alueilla ja ovat käyttäneet näillä alueilla sijaitsevia tykistöyksiköitä tulittaessaan Ukrainan hallisemaa aluetta Dnipro-joen länsirannalla. Tämä todennäköisesti vaarantaa laitoksen turvallisuutta.

Ministeriö lisää, että Venäjän joukot ovat luultavasti käyttäneet laitoksen laajempaa aluetta, erityisesti läheistä Enerhodarin kaupunkia, joukkojensa lepopaikkana tietäen, että laitokseen ja sitä ympäröivään alueeseen ei voida helposti hyökätä ilman ydinkatastrofin riskiä.

Britannian varoitukset tulivat vain päivä sen jälkeen, kun YK:n ydinviraston johtaja Rafael Grossi sanoi, että Zaporizhzhiassa on lista asioita, joita ei koskaan pitäisi tapahtua missään ydinlaitoksessa.

Hänen mukaansa laitos kaipaa tarkastusta ja korjauksia.

Ukraina on aiemmin kertonut, että Venäjä on sijoittanut joukkoja ja varastoinut sotamateriaalia voimalaitoksen alueelle.

Yhdysvaltain Ukrainan-suurlähettiläs on myös sanonut, että on olemassa ”uskottavia raportteja”, joiden mukaan Venäjän joukot käyttävät laitosta ”ydinkilpenä ja tulittavat ukrainalaisia laitoksen ympäriltä”.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)