Verkkouutiset

Teleoperaattori Elisan pääkonttori. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Velvoite ylläpitää 2G-teknologiaa jatkuu vuoden 2029 loppuun

Hallitus päätti 2G-verkkotoimilupien muuttamisesta torstaina.

Teleyritykset ovat velvoitettuja ylläpitämään 2G-teknologiaa vuoden 2029 loppuun saakka. Tämän jälkeen yritykset voisivat halutessaan ottaa uudempia teknologioita käyttöön nyt 2G-teknologialle varatuilla taajuusalueilla.

Toimilupaehto velvoittaa teleyritykset kertomaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomille hyvissä ajoin suunnitelmistaan luopua 2G-teknologiasta, jotta siirtymä uudempiin teknologioihin olisi mahdollisimman hallittu.

2G-verkkojen hallittu alasajo antaa teleyrityksille mahdollisuuden siirtyä edistyneempiin verkkoteknologioihin hieman nopeammin. Samalla 2G-verkon käyttäjille jää riittävästi aikaa uusia 2G-verkossa toimivia laitteitaan.

Valtioneuvoston päätös muuttaa 13.12.2018 myönnettyjen toimilupien ehtoja. Vanhojen ehtojen mukaan yritykset olisi velvoitettu ylläpitämään 2G-teknologiaa vuoden 2033 loppuun asti.

2G-verkossa toimii mittareita ja ohjauslaitteita

Teleyrityksille myönnetyt toimiluvat velvoittavat, että 2G-verkon puhe- ja datapalveluiden tulee kattaa 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä. Toimiluvat on myönnetty DNA:lle, Elisalle ja Telia Finlandille 900 ja 1800 megahertsin taajuusalueille.

2G-verkossa liikkuu suhteellisen vähän dataa. Uudemmat teknologiat ovat tehokkaampia, ympäristöystävällisempiä ja tietoturvallisempia. 2G-verkossa on kuitenkin tällä hetkellä erittäin suuri määrä esimerkiksi sähkö- ja vesiverkkoihin liittyviä mittareita ja ohjauslaitteita, joiden elinkaari on pitkä.

Lisäksi 2G-verkkoa käyttää autojen hätäpuhelujärjestelmä eCall, joka voi EU-sääntelyn mukaan hyödyntää vain 2G- ja 3G-verkkoja. Järjestelmä on ollut pakollinen kaikissa uusissa autoissa vuoden 2018 jälkeen.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)