Verkkouutiset

Ukrainalaisia sotilaita Donetskin alueella Itä-Ukrainassa. AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Varoitus Venäjältä – ”Pitkittynyt sota kääntyy meitä vastaan”

Sotilasasiantuntijoiden mukaan hyökkäysoperaatioon liittyy suuria riskejä.

Monet venäläiset sotilasasiantuntijat ovat huolissaan Ukrainaa vastaan käytävän sodan tulevasta kulusta, kertoo Venäjän ulkopolitiikkaan erikoistunut analyytikko Ksenija Kirillova.

Asiantuntijat varoittavat ennen kaikkea sodan pitkittymisestä, mikä voi kääntyä Venäjää ja sen etuja vastaan.

– Venäläisten sotilasasiantuntijoiden epäilykset ovat uusia, erityisesti heidän vaatimuksensa sodan aktiivisen vaiheen varhaisesta lopettamisesta, Kirillova toteaa The Center for European Policy Analysis -ajatushautomon (CEPA) julkaisemassa artikkelissa.

Kovan linjan kannattajana tunnettu ja valtion propagandakanavilla säännöllisesti esiintyvä eläköitynyt sotilastiedustelu GRU:n eversti Alexander Zhilin totesi hiljattain sosiaalisessa mediassa, että pitkittynyt sota johtaisi ”talouksien tuhoutumiseen, armeijoiden verenvuotoon ja suuriin tappioihin sodan osapuolille”. Hänen mukaansa pitkittynyt sota johtaisi Venäjän ajautumiseen maailmanpolitiikan syrjälle.

Zhilin myönsi viattomien ja aseettomien ihmisten kuolleen ja vaati ei-sotilaallista ratkaisua, jotta Venäjä voisi elää Ukrainan rinnalla ”ja jotta sillä olisi mahdollisuuksia suhteiden normalisoitumiseen”.

Venäjän puolustusministeriöön kytköksissä oleva Military Review -sivusto julkaisi heinäkuun lopussa useita samaa teemaa sivuavia artikkeleita.

Muun muassa sotilasasiantuntija Alexander Odintsov huomautti, että Venäjän ”rajoitettujen kaukoiskujen strategia Ukrainan asevoimia vastaan on saavuttanut rajansa, kun taas Ukrainan armeija on osoittanut odottamatonta sietokykyä”.

Hänen mukaansa Kremlin pitää kaksin- tai kolminkertaistaa joukkojensa määrä, jos Venäjän asevoimien halutaan laajentavan hyökkäystään Ukrainassa.

Odintsovin mielestä Venäjän sotilasoperaatioon liittyy todellisia riskejä. Sodan laajentaminen ja pitkittyminen voi kääntyä Venäjän etujen vastaiseksi, kun Ukraina kasvattaa suorituskykyjään ulkomaisten aseiden ja laajempien kutsuntojen ansiosta.

Venäläiset asiantuntijat pelkäävät, että ”ensimmäisen suuren epäonnistumisen myötä yhteiskunnan asenne valtaa pitäviä kohtaan muuttuu” ja että Kremlillä ei ehkä yksinkertaisesti ole tarpeeksi resursseja pitkää sotaa varten.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS