Verkkouutiset

Kreml haluaa Nord Stream 2:n virtaamaan mahdollisimman nopeasti. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Varoitus Itämeren kaasuputkesta: Tämä on Vladimir Putinin ase

Ukrainan valtion kaasuyhtiön pääjohtajan mukaan Eurooppa on antautumassa Kremlille.

Kreml haluaa käyttää Itämeren Nord Stream 2 -kaasuputkea vipuvartena ja saada Euroopan hyväksymään kaasun kuljetuksen sen kautta vastineeksi kaasutoimituksista, Ukrainan valtion energiayhtiö Naftogazin pääjohtaja Juri Vitrenko varoittaa.

Hän sanoo Financial Timesille, että Eurooppa on vaarassa antaa periksi Venäjälle, jos se toimii näin.

Vitrenko puhuu Itämeren kaasuputkesta jyrkästi. Hänen mukaansa Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää sitä ”geopoliittisena aseena” vaatimalla, että kaasutoimitukset tulisi ohjata putken kautta. Putki ohittaa Ukrainan ja vie kaasun suoraan Saksaan. Se veisi Ukrainalta valtavasti tuloja, mutta myös turvaa.

– Tätä ei tarvitse epäillä, Putin sanoo sen päin naamaa: ”annatte Nord Stream 2:n käynnistyä tai ette saa enää kaasua”, Juri Vitrenko toteaa.

Vitrenkon mukaan Venäjän presidentti haluaa ”palata ajassa taaksepäin”.

– 10, 20, 30 vuoden taakse – neuvottelemaan erityisehdoista eri maiden poliitikkojen kanssa.

Venäjällä huolitaan, että Nord Stream 2 voi vielä joutua Saksan hallitusneuvottelujen uhriksi. Etenkin vihreät ovat vastustaneet putkea voimakkaasti. FT:n haastattelemien entisten ja nykyisten viranomaislähteiden mukaan Kreml pyrkii saamaan putken toiminnan käyntiin mahdollisimman nopeasti kieltäytymällä siirtämästä kaasua vanhojen putkien kautta.

Alttiina hyökkäykselle

Yhdysvallat ja Saksa sopivat heinäkuussa, että Venäjään kohdistetaan pakotteita, mikäli se alkaa käyttää energiaa poliittisena painostuskeinona Euroopassa. Sekä Kreml että Venäjän kaasujätti Gazprom ovat kiistäneet tällaisen toiminnan.

Juri Vitrenko on kuitenkin eri mieltä. Hänen mukaansa Venäjä käyttää jo kaasua aseena. Vitrenko väittää Venäjän vähentäneen jo tarkoituksella toimituksia Eurooppaan. Ukrainan ohittaminen Nord Stream 2:lla saattaisi taas hänen mukaansa maan entistä alttiimmaksi Venäjän hyökkäykselle.

– Jos Ukrainan kautta ei siirretä [kaasua], lisää se täysimittaisen sodan sekä kaikkien sen seurausten riskiä Venäjän ja Ukrainan välillä.

Jos kaasua aletaan siirtää Nord Stream 2:n kautta, johtaa se Vitrenkon mukaan myös uuteen kiristysruuviin.

– Putin todennäköisesti lähettää sen kautta vähän kaasua, mutta sitten hän sanoo, että ”jos haluatte lisää, tarvitsen pitkän aikavälin sopimuksia”. Tämä on kuin panttivankien ottamista: voimme vapauttaa yhden tai kaksi, mutta pidämme muut, kunnes vaatimuslistamme on täytetty.

LUE MYÖS:

Venäjä siirtää joukkoja – asiantuntijan mukaan Ukrainassa saattaa pian tapahtua

Venäjä vaati Moldovaa muuttamaan EU-linjaa vastineeksi kaasusta

Uusimmat
MAINOS