Verkkouutiset

Aljaksandr Lukashenka kokouksessa Kremlissä. LEHTIKUVA / AFP Alexander Nemenov

Valko-Venäjän paljastava liike: Venäjän Iskander-ohjukset ovat nyt Ukrainan rajalla

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenkan otteet muuttuvat yhä aggressiivisemmaksi, mutta kaikki on hänen mukaansa lännen syytä.

Valko-Venäjän diktaattori Aljaksandr Lukašenka väittää lännen etenevän kohti kolmatta maailmansotaa jatkamalla asetoimituksia Ukrainaan. Samaan aikaan Lukašenka itse on sallinut Venäjän sijoittaa Valko-Venäjän alueelle ohjuksia, jotka voidaan varustaa ydinkärjillä.

YK:n pääsihteerille António Guterresille lähettämässään rönsyilevässä kirjeessä diktaattori syyttää länsimaita kunnioituksen puutteesta Venäjän ”legitiimejä intressejä” kohtaan ja sysäsi vastuun kasvaneista jännitteistä lännen harteille, amerikkalaistutkija Brian Whitmore kertoo Atlantic Councilin julkaisemassa artikkelissa.

– Kirjeessä, joka toimitettiin perille Lukašenkan ja Vladimir Putinin tavatessa Sotshissa, hän myös valitteli sitä, että suuri osa maailmasta suhtautuu häneen kanssahyökkääjänä. ”Emme ole hyökkääjiä, jollaiseksi jotkin valtiot yrittävät meidät leimata. Valko-Venäjä ei ole koskaan aloittanut sotia tai konflikteja”, Lukašenka kirjoitti.

Valko-Venäjän diktaattorin vastalauseet ovat apulaisprofessori Whitmoren mielestä onttoja, kun otetaan huomioon, että Lukašenka antaa Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta Ukrainaa kohdistuvan hyökkäyksensä tukialueena.

– Lukašenkan suhteen on aina parempi katsoa, mitä hän tekee, ennemmin kuin kuunnella, mitä hän sanoo. Pian sen jälkeen, kun Lukašenka oli varoittanut länttä tilanteen eskaloitumisesta ja väittänyt, ettei hän ole kanssasotija, hän ryhtyi toimimaan hyökkääjän tavoin ja auttoi Putinia kiihdyttämään sotaa Ukrainassa, Whitmore toteaa.

Vaikutus syvälle Ukrainaan

Vain päivä sen jälkeen, kun Lukašenkan kirje oli toimitettu Guterresille, Ukrainan yleisesikunta ilmoitti Venäjän sijoittaneen Iskander-M-ohjusdivisioonan Valko-Venäjän maaperälle.

– Valko-Venäjän alueelta tapahtuvien ohjus- ja ilmaiskujen uhka maatamme kohtaan kasvaa. Hyökkääjä on sijoittanut lyhyen kantaman ballistisia Iskander-M-ohjusjärjestelmiä Brestin alueelle noin 50 kilometrin päähän Ukrainan valtionrajasta, Ukrainan yleisesikunta raportoi.

Iskanderien kantama on 400–500 kilometriä, mikä tarkoittaa Whitmoren mukaan sitä, että laajat alueet Keski- ja Länsi-Ukrainassa ovat iskuetäisyydellä. Viikkoa aiemmin Lukašenka oli ilmoittanut Valko-Venäjän hankkineen myös itselleen Iskandereita ja S-400-ilmatorjuntaohjuksia Venäjältä.

– Venäjän ohjusten sijoittaminen Valko-Venäjälle ja Valko-Venäjän oman sotilaallisen toiminnan vilkastuminen viittaavat siihen, että vaikka taistelut Ukrainassa keskittyisivätkin tällä hetkellä maan itäosaan, Moskova aikoo yhä painostaa Ukrainaa myös pohjoisesta, Whitmore sanoo.

– Lukašenka on luovuttanut Valko-Venäjän tukialueeksi, josta käsin Venäjä voi moukaroida ukrainalaisia kaupunkeja ja kyliä. Hän on suoraan vastuussa tuhansien viattomien ukrainalaisten siviilien kuolemasta. Nyt hän sallii Putinin sijoittaa ydinkärjin varustettavissa olevia Iskander-ohjuksia Ukrainan rajan läheisyyteen. Niiden mahdollisesti tappamien ukrainalaisten veri on myös Lukašenkan käsissä, ja hänet tulisi saattaa vastuuseen siitä, Whitmore toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS