Verkkouutiset

Wienin kaupunkinäkymää. Anna Saini Wiki Commons CC BY-SA 4.0

Vakooja pidätetty Itävallassa

Wienin syyttäjänviraston mukaan pidätyksiä on tehty kaksi, mutta toisen pidätetyn nimeä ei ole julkaistu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Entinen Itävallan tiedustelupalvelu BVT:n asiamies Egisto Ott pidätettiin maaliskuun lopussa epäiltynä tietojen myynnistä oletettavasti Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:lle. Tiedot olivat peräisin kolmen korkea-arvoisen virkamiehen kännyköistä.

Der Standardin mukaan Ott siirsi kännyköistä saamansa datan FSB:lle kesällä 2022, kun hän oli vielä BVT:n palveluksessa. Tieto saatiin muutama viikko sitten Britanniasta, jossa tutkitaan saksalaisen maksupalveluyritys Wirecardin entisen operatiivisen johtajan Jan Marsalekin ilmeisesti yli vuosikymmenen ajan jatkuneita toimia FSB:n hyväksi.

Itävaltalaissyyttäjät uskovat Ottin käyttäneen virka-asemaansa luottamuksellisen tiedon hankintaan ja myyntiin. Ostaja oli entinen BVT:n asiamies Martin Weiss, joka teki töitä Marsalekille. Wienin syyttäjänvirasto on selventänyt, että pidätyksiä on tehty kaksi, mutta toisen pidätetyn nimeä ei ole julkaistu.

Tapaukseen liittyvät kännykät kuuluivat sisäministeriön entiselle kansliapäällikölle Michael Kloibmüllerille, liittovaltion poliisin johtajalle Michael Takácsille ja maahanmuutto- ja pakolaisviraston johtajalle Gernot Meierille. Kännykät kastuivat veneen kaatumisessa sisäministeriön retkellä vuonna 2017, jonka jälkeen sisäministeriön kotimaan tiedustelun viraston IT-teknikkoa pyydettiin korjaamaan ne. Hän ilmeisesti kopioi kännyköiden sisältämät tiedot ja luovutti ne Ottille. Teknikko on myös tutkinnan kohteena.

Kloibmüllerin kännykän viestit päätyivät myöhemmin medialle ja johtivat hänen korruptiotutkintaansa. Takácsin ja Meierin kännyköiden sisältöä sen sijaan ei koskaan julkaistu. Der Standard arvelee, että Ott ei rikoskumppaneineen pystynyt hakkeroimaan niitä, minkä vuoksi he päättivät antaa ne FSB:lle. Ott oli pidätettynä kerran jo vuonna 2021, mutta hänet vapautettiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)