Verkkouutiset

Panttivankien sukulaisia osoittamassa mieltään Tel Avivissa. LEHTIKUVA / AFP, AFP / LEHTIKUVA / OREN ZIV

Väkivaltaa ja nälkää: Näin Hamasin vangit kertovat piinastaan

Edes lapset ja ikäihmiset eivät säästyneet Hamasin väkivallalta.

Hamas kaappasi lokakuun 7. päivän terrori-iskuissa lähes 240 israelilaista Gazaan panttivangeiksi. Heidän vapauttamisensa myötä on saatu tietoja siitä, miten panttivankeja kohdeltiin viikkoja kestäneessä vankeudessa. Asiasta uutisoi CNN.

Vapautettujen joukossa on naisia, lapsia, vanhuksia ja ulkomaalaisia vierastyöläisiä. Sen sijaan aikuisia miehiä on vapautettu vain yksi, hänkin Venäjän kansalainen. Yhtäkään Israelin puolustusvoimien sotilasta ei ole vapautettu.

Yksi kidnapatuista oli Adina Moshe, joka raahattiin hänen veljenpoikansa Eyal Nourin mukaan Gazaan hänen kotinsa turvahuoneesta. Häntä pidettiin vankina tunneleissa viisi kerrosta maan alapuolella.

– He veivät hänet tunneleihin. Hän käveli paljain jaloin mutaisissa tunneleissa. Hengittäminen oli vaikeaa. He kävelivät tunneleissa tuntien ajan, Nouri kertoo Moshen kokemuksista.

Moshea pidettiin vangittuna maanalaisessa huoneessa, jossa valot sytytettiin vain kahden tunnin ajaksi päivässä. Hän oli pimeässä huoneessa maan alla, täysin tietämättömänä siitä, mitä maan päällä tapahtui.

– He kuulivat vain jatkuvaa pommitusta heidän vapauttamistaan edeltävään päivään saakka. Yhtäkkiä vallitsi hiljaisuus ja he tiesivät, että jotain tapahtuisi, Nouri kertoo.

Vapautettujen joukkoon lukeutuu myös 9-vuotias Emily Hand, hänen ystävänsä Hila Rotem-Shoshani ja tämän äiti, Raaya Rotem. Toisin kuin Moshea, kolmikkoa pidettiin vangittuina maan päällä lukuisissa eri taloissa.

Kun Israelin puolustusvoimat lähestyivät, pakotettiin heidät juoksemaan talosta toiseen israelilaisilta paetakseen.

Vapauttamisen jälkeen Emily kutsui huonetta, jossa hän oli ollut vangittuna, ”laatikoksi”. Hän menetti vankeusaikana ajantajun, ja kertoi myöhemmin isälleen kuvitelleensa, että vankeus oli kestänyt vuoden ajan.

– Järkyttävintä hänen tapaamisessaan oli kuiskaaminen ja se, etten kuullut häntä. Minun piti laittaa korvani hänen suunsa eteen, jotta kuulin hänet. Hänet oli ehdollistettu olemaan täysin hiljaa, Handin isä kertoo.

Vankeudessa Hamasin terroristit pakottivat lapset olemaan täysin hiljaa. Kun Emily itki vapauttamisensa jälkeen huoneessaan, ei hän pitänyt lainkaan ääntä.

Terroristit uhkasivat lapsia myös aseilla ja pakottivat heidät katsomaan järkyttäviä videoita. Yksi tapa, jolla Hamas koitti pelotella lapsia, oli kertomalla heidän perheenjäsentensä kuolleen.

– Toisten lasten sisarukset kertoivat Hamasin sanoneen lapsille, että heidän koko perheensä on kuollut, että kukaan ei halua heitä takaisin, ettei heillä ole enää kotia. He yrittivät pelotella lapsia, kertoo kaapattujen omaisten järjestön perustaja Omer Lubaton Granot.

Yhteistä vapautetuille panttivangeille oli myös aliravitsemus. Monien iho oli vapauttamisen jälkeen kalpea ja paino pudonnut.

Panttivangit söivät vankeudessa samaa ruokaa kuin heidän vartijansa. Vankina olleen Ruth Monderin mukaan heille annettiin aluksi riisiä, kanaa, säilykkeitä sekä iltaisin myös teetä. Ajan kanssa ruoan laatu kuitenkin huononi. Moshelle taas annettiin vain riisiä ja säilykepapuja.

Edes lapset eivät säästyneet tunneleissa nälältä. Emily Handin isä kertoo tämän olleen vankeudessa jatkuvasti nälkäinen, ja vapautuksen jälkeen hän on syönyt kuin hevonen. Emilyn ruoansaantia on kuitenkin jouduttu rajoittamaan, jotta hänen kutistunut mahalaukkunsa toipuisi.

Vangit kohtasivat myös väkivaltaa. Hamas hakkasi muun muassa 12-vuotiasta Eitania.

– Ehkä olin naiivi, mutta uskoin, että häntä kohdeltaisiin hyvin. Mutta ei, he [Hamas] ovat hirviöitä, Eitanin täti kertoo.

84-vuotias Elma Avraham taas sairastui vankeudessa vakavasti. Häntä pidettiin käsiraudoissa ja häntä raahattiin väkivaltaisesti paikasta toiseen. Hänellä on kehossaan myös kemiallisia haavoja. Avraham päätyi lopulta vapauttamisensa jälkeen hengityskoneeseen vammojensa vuoksi.

Vankeus on jättänyt moneen syviä henkisiä arpia. Moni on kuitenkin toipunut kokemuksesta hyvin.

Gazassa on arvioiden mukaan edelleen 137 panttivankia. Heidän tilanteestaan ei ole luotettavaa tietoa

– Kuulimme lapsilta ja naisilta järkyttävistä kokemuksista, joista osa on suorastaan epätodellisia Olemme kuulleet tarinoita, joita meidän on lääkäreinä ja hoitajina vaikea uskoa, eräs lääkäri tiivistää panttivankien kokemuksia.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)