Verkkouutiset

Polkupyöräilijä liikenteessä takavalolla varustetun pyörän kanssa iltahämärässä Helsingin keskustassa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Vain vajaa puolet käyttää takavaloa pyöräillessä

Pimenevät liikenneolosuhteet vaativat pyöräilijää panostamaan näkymiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Polkupyörästä on löydyttävä pakolliset etu-, taka- ja sivuheijastimet. Lisäksi pyöräilijän on käytettävä valoja pimeällä ja hämärässä muiden ajoneuvojen tapaan.

Liikenneturvan kyselytutkimuksen ja seurantojen mukaan pyörän valoihin liittyvät säännöt tunnetaan, mutta valojen käytössä on edelleen parantamisen varaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Illat hämärtävät jo, ja viimeistään nyt on aika ottaa pyörän valot taas käyttöön. Yhdeksän kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta tietää, että pyörän valoja on käytettävä pimeään aikaan myös valaistulla alueella.

– Lähes kaikki siis tietävät säännön, mutta jostain syystä tämä tietämys ei siirry käytäntöön liikenteessä. Seurantojemme mukaan alle seitsemän kymmenestä polkupyöräilijästä käyttää etuvaloa ja vajaa puolet takavaloa pimeällä, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa summaa.

Valoja kannattaa kuljettaa mukana lähtipä liikenteeseen mihin aikaan päivästä tahansa.

– Kun valot kulkevat aina mukana, niitä ei tarvitse erikseen muistaa, Piippa vinkkaa.

Valojen värillä on selkeä viesti liikenteessä

Pyörän etuvalon pitää näyttää valkoista tai vaaleankeltaista valoa, kun taas takana tulee käyttää punaista valoa. Kyselyyn vastanneista 76 prosenttia tiesi oikein, että punaista valoa ei saa käyttää pyörän etuvalona.

– Sama sääntö pätee polkupyörän kohdalla kuin muidenkin ajoneuvojen: eteen vaaleaa ja taakse punaista, Piippa muistuttaa.

Kahdeksan kymmenestä vastaajasta on sitä mieltä, että pyörän takavaloakin tarvitaan. Vaikka takavaloa pidetään tarpeellisena, sen käyttö on jäänyt etuvalon käyttöä vähäisemmäksi.

Huoltajien on myös tärkeä muistaa huolehtia, että lasten pyörissä on valot ja muut varusteet kunnossa. Moni lapsi pyöräilee koulumatkoja läpi pimeän vuodenajan.

– Tähän aikaan vuodesta ihan kaikilla pyöräilijöillä pitäisi olla valot käytössä, Piippa korostaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)