Verkkouutiset

Suomen yrittäjät -rakennus Mannerheimintiellä, Helsingissä., LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Harvempi kuin joka neljäs yrittäjä tietää yritykselleen jatkajan

Suomen Yrittäjien mukaan omistajanvaihdos on ajankohtainen yli 50000 yrittäjälle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kolme neljästä pk-yrittäjästä ei tiedä yritykselleen jatkajaa, jos yrittäjä luopuisi yrityksestään, selviää tuoreesta Suomen Yrittäjien teettämästä yrittäjägallupista.

Vajaa neljännes (23 prosenttia) yrittäjistä tietää jonkun, joka voisi jatkaa hänen yritystään, jos yrittäjä luopuu yrityksestään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Omistajanvaihdos on juuri nyt ajankohtainen 16 prosentille yrittäjistä. Tämä tarkoittaa yli 50000 yrittäjää. Osuus oli suunnilleen sama (14 prosenttia) tammikuussa 2020, jolloin sitä kysyttiin edellisen kerran.

– Harva tietää yritykselleen jatkajan, jos haluaa tai joutuu luopumaan yrityksestään. Suomessa on paljon tekemistä, jotta jatkajia olisi enemmän ja yritysmarkkina kehittyisi myös pienten yritysten osalta, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen muistuttaa tiedotteessa.

Samaan aikaan noin 40000 yrittäjää etsii ostettavaa yritystä.

– Toinen yrittäjä on usein potentiaalinen jatkaja ja yrityksen ostaja. Noin 40000 yrittäjää on tälläkin hetkellä kiinnostunut ostamaan yrityksen. Tämä on tärkeä tieto niille yrittäjille, joille omistajanvaihdos on ajankohtainen juuri nyt. Myyjät ja ostajat pitää saada paremmin kohtaamaan.

Työllistävistä yrittäjistä useampi tietää yritykselleen jatkajan. Esimerkiksi yli kymmenen henkeä työllistävistä heitä on 38 prosenttia. Teollisuudessa 44 prosenttia tietää jonkun, joka voisi jatkaa yrittäjän yritystä.

Yrittäjägallupin mukaan runsas puolet (55 prosenttia) pk-yrittäjistä tietää yrityksensä arvon. 38 prosenttia vastaajista sanoo, ettei tiedä yrityksensä arvoa.

54 prosenttia pk-yrittäjistä kehittää yrityksensä arvoa tavoitteellisesti. Osuus on pudonnut vuodesta 2020 kymmenen prosenttiyksikköä. Mitä suurempi on henkilöstömäärä, sitä enemmän yrityksen arvoa kehitetään tavoitteellisesti. Tavoitteellista arvon kehittämistä on eniten teollisuudessa ja kaupassa.

– On huolestuttavaa, että vain runsas puolet tietää yrityksensä arvon ja kehittää sitä tavoitteellisesti. Realistinen käsitys arvosta on edellytys onnistuneelle omistajanvaihdokselle, Pentikäinen sanoo.

Lähes puolet yrittäjistä (46 prosenttia) ei tiedä, miten valmistua omistajanvaihdokseen. 41 prosenttia arvioi tietävänsä, miten omistajanvaihdokseen pitää valmistautua. Lähes saman verran (38 prosenttia) tuntee tarjolla olevia rahoitusratkaisuja.

– Omistajanvaihdostyölle on edelleen suuri tilaus. On myönteistä, että 69 prosenttia yrittäjistä tietää, mistä saa apua omistajanvaihdokseen. Osuus on myös hieman kasvanut viime vuosina. On hyvä tiedostaa, että asia on ajankohtainen ennemmin tai myöhemmin jokaiselle yrittäjälle.

Yrittäjägallupiin vastasi 3.–12. kesäkuuta 1080 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä. Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)