Henkilö asentaa palovaroitinta helsinkiläisessä kodissa. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Väärinkäsityksiä palovaroittimista – taloyhtiö ei ole velvollinen tarkastamaan vuosittain

Taloyhtiöiden vastuusta liikkuu monenkirjavaa ja väärääkin informaatiota.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Palveluita tarjotaan ja voidaan ostaa, mutta vain ja ainoastaan taloyhtiö itse suunnittelee ja päättää, miten asuntojen palovaroittimet pidetään toimintakuntoisina. Taloyhtiö vastaa myös asukkaille annettavista ohjeista.

– Vastuuta ei voida ulkoistaa ulkoisille toimijoille ja palveluntarjoajille. Isännöitsijä, huoltoyhtiö tai muu taho ei voi sanoa, kuinka palovaroittimien kanssa taloyhtiössä toimitaan, painottaa turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Taloyhtiön vastuunotto palovaroittimista lähtee hyvästä suunnitelmasta. Taloyhtiön vastuulle ja suunnitelmaan kuuluvat palovaroittimien valinta, asentaminen, huoltotoimenpiteet vikatilanteissa ja laitteiden ja paristojen uusiminen, kun niiden käyttöikä on loppumassa.

– Taloyhtiö esittää suunnitelmassaan, että palovaroittimia on asunnoissa oikea määrä ja ne ovat oikeassa paikassa eli katossa. Tähän ei ole tarpeen tilata ulkoista palvelua, kuten jossakin markkinoinnissa on voitu esittää, Lehto toteaa.

Julkisuudessa on näkynyt vaatimuksina muitakin asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Esimerkiksi taloyhtiön ei tarvitse vuosittain käydä kaikissa huoneistoissa tarkistamassa palovaroittimia.

– Jos taloyhtiöön hankitaan palovaroittimet, joissa on kymmenen vuoden paristo, kenenkään ulkopuolisen ei tarvitse käydä toteamassa palovaroittimen toimintaa. Eihän keittiön hanan toimintaakaan kukaan tule testailemaan eikä sen toiminnasta raportoida, jos hana toimii moitteetta, Lehto vertaa.

Vikaantuneet palovaroittimet pitää vaihtaa nopeasti

Taloyhtiön on tärkeää suunnitella, miten varmistutaan siitä, että palovaroittimet pysyvät toimintakunnossa.

– Taloyhtiön vastuulle kuuluu antaa asukkaille selkeät ohjeet. Asukkaiden tulee ehdottomasti tietää, missä huoneissa palovaroittimia tulee olla ja miten usein heidän pitää testata ne ja miten he ilmoittavat vioista tai puutteista, Lehto muistuttaa.

Jos palovaroitin ei toimi, taloyhtiöllä pitää olla tehokkaat toimintamallit tilanteen korjaamiseksi nopeasti, jotta asukkaiden turvallisuus ei vaarannu.

Asukkaiden muuttojen varalle on myös hyvä laatia suunnitelma siitä, miten pois muuttavat asukkaat eivät vie palovaroittimia mukanaan ja miten uudet asukkaat saavat palovaroitinohjeet välittömästi käyttöönsä.

Palovaroittimen käyttöikä on korkeintaan kymmenen vuotta

– Taloyhtiöt ovat tähänkin asti olleet vastuussa sähköverkkoon kytketyistä palovaroittimista. Nyt voimaan tullut säädösmuutos tuo paristo- ja sähkökäyttöiset laitteet samalle viivalle, Lehto sanoo.

Lähtökohtana on, että palovaroitin vaihdetaan uuteen viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.

– Olemme todenneet, että palovaroitin on luotettava laite – kunhan asunnoissa on sellaiset ja kunhan ne uusitaan säännöllisesti. Pitkäikäisellä paristolla varustetut varoittimet ovat taloyhtiölle käytännöllinen ja huoltoa helpottava sijoitus, Lehto vinkkaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)