Verkkouutiset

Taistelujen tuhoja Butšassa. LEHTIKUVA / AFP Genya Savilov

Uusia todisteita hyökkääjän teloituksista – ”Minua ammuttiin ja teeskentelin kuollutta”

Butšassa on paljastunut lisää Venäjän asevoimien raakuuksia ja sotarikoksia.

Uudet todisteet osoittavat, kuinka Venäjän maahanlaskujoukot teloittivat ainakin kahdeksan miestä Kiovan alueella sijaitsevassa Butšan kaupungissa, joka on noussut Venäjän sotarikosten symboliksi, kertoo New York Times (NYT).

NYT:n hankkimat todistajien kertomukset ja videotallenteet osoittavat venäläissotilaiden teloittaneen miehet 4. maaliskuuta

Kahdella videotallenteella näkyy, kuinka venäläiset marssittivat kyseisenä päivänä ukrainalaismiehiä aseella uhaten katua pitkin eteenpäin. Turvakameran ja silminnäkijän kuvaamat videot todistavat, että miehet olivat venäläisjoukkojen huostassa vain minuutteja ennen teloitusta.

Todistajan kuvaama video näyttää, että kiinniotettuna oli yhteensä yhdeksän ihmistä. Heidät pakotettiin istumaan maahan. Yhdellä oli yllään selvästi erottuva kirkkaansininen huppari.

Video loppuu tähän, mutta kahdeksan todistajaa kertoi NYT:lle, mitä seuraavaksi tapahtui. Sotilaat veivät miehet venäläisten valtaaman läheisen toimistorakennuksen taakse. Sen jälkeen kuului laukauksia, eivätkä vangit enää palanneet.

Lennokin kuvaama video seuraavana päivänä 5. maaliskuuta vahvistaa silminnäkijöiden kertomukset. Videolla näkyy kaksi venäläistä sotilasta, jotka vartioivat maassa makaavia ruumiita toimistorakennuksen vieressä osoitteessa Yablunskankatu 144. Rakennus toimi venäläisten väliaikaisena tukikohtana. Ruumiiden joukosta erottuu edellisenä päivänä kiinniotettu mies kirkkaansinisessä hupparissa.

Kuvat joukkomurhatuista ihmisistä, joiden kädet oli sidottu selän taakse, levisivät kulovalkean tavoin mediassa sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät Butšasta huhtikuun alussa. Kreml on toistuvasti kiistänyt venäläissotilaiden syyllistyneen rikoksiin ja laittomuuksiin ja kuvaillut kuvia ”provokaatioiksi ja väärennöksiksi”.

NYT:n tutkimus tuo kuitenkin esille uusia todisteita, joiden mukaan venäläiset maahanlaskujoukot keräsivät tarkoituksella ihmisiä kokoon 4. maaliskuuta ja teloittivat heidät, mikä yhdistää venäläissotilaat todennäköiseen sotarikokseen.

Venäjän ulko- ja puolustusministeriöistä ei vastattu NYT:n kommentointipyyntöihin.

NYT haastatteli yhtä selviytyjää, todistajia, kuolemansyytutkijoita sekä poliiseja ja sotilasvirkailijoita. Lisäksi toimittajat keräsivät aiemmin julkaisemattomia teloituspäivänä kuvattuja videoita ja onnistuivat tunnistamaan teloitetut miehet sekä syyn heidän maalittamiselleen.

He olivat aviomiehiä ja isiä, ruokakaupan ja tehtaan työntekijöitä, jotka elivät tavallista siviilielämää ennen sotaa. Suurin osa miehistä liittyi erilaisiin paikallisiin puolustusjoukkoihin kuolemaansa edeltävinä päivinä.

Teloituksesta selvinnyt 43-vuotias rakentaja Ivan Skyba kertoo NYT:lle, että venäläiset ampuivat miehet eri vaiheissa toimistorakennuksen edustalla, sisätiloissa ja sisäpihalla.

– Minua ammuttiin ja kaaduin. Luoti meni kylkeeni, Skyba sanoo.

Hän on jakanut vammoistaan kuvia, joissa näkyy sisääntulo- ja ulostulohaava hänen vatsansa vasemmalla puolella. Vammoja hoitanut lääkäri NYT:n tarkistama lääkärinraportti vahvistivat vamman.

– Kaaduin ja teeskentelin kuollutta. En liikkunut enkä hengittänyt. Ulkona oli kylmä ja ihmisten hengityksen pystyi näkemään, Skyba kertoo.

Skyba kertoo maanneensa liikkumatta samalla kun venäläissotilaat ampuivat uudestaan maassa makaavia loukkaantuneita miehiä, jotka liikkuivat edelleen.

Hän odotti noin 15 minuuttia, kunnes ei enää kuullut sotilaiden ääniä ja pakeni paikalta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS