Verkkouutiset

D-21-11-robotti. / United24

Uusi maarobotti voi iskeä 20 kilometrin päähän

Ukrainan kehittämää laitetta voidaan käyttää rynnäköihin, huoltokuljetuksiin tai haavoittuneiden evakuointiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina ja Venäjä kehittävät vauhdilla erilaisia kauko-ohjattavia laitteita, joiden toivotaan tukevan lähitulevaisuudessa maavoimien toimintaa.

Pieni määrä maarobotteja on ollut jo rintamakäytössä ammuskuljetuksissa, evakuoinneissa ja jopa suorissa hyökkäyksissä.

Ukrainan valtiollinen United24-media esittelee uutta D-21-11-robottia, joka voidaan varustaa konekiväärillä. Hyökkäysroolien ohella se voi kuljettaa huoltotarvikkeita juoksuhautoihin ja viedä haavoittuneita sotilaita takalinjaan.

Laitetta kehitetään ja valmistetaan Ukrainassa. Sen arvioidaan olevan nyt valmiina rintamakäyttöön.

D-21-11-robotteja on toimitettu koekäyttöön rintaman kovimmissa paikoissa taistelleelle 3. rynnäkköprikaatille. Yhtiön edustaja esitteli teknologiaa hiljattain sotilaille.

– Välilyönti käynnistää sarjatulen. Klikkaa ja ammu, mies sanoo.

Maarobotin voi muuttaa kuljetusalustasta taistelutilaan vain muutamassa minuutissa rintamaolosuhteissa. Ukrainalaismediassa uuden teknologian sanotaan tuovan mieleen ”tappajarobotit” Terminator- ja Matrix-elokuvista.

Ukrainan kannalta hyöty on selvä: kauko-ohjattavan robotin lähettäminen kohti venäläisjoukkojen asemia ei aseta omia sotilaita vaaraan. Yllättävän tärkeää on myös siirtyminen etulinjan ja takalinjan välillä, koska huoltoyhteydet ovat nykyisin räjähdelennokkien ja tykistön jatkuvien iskujen kohteina.

D-21-11:n akku kestää kesäolosuhteissa 20 kilometrin matkan ilman lataamista. Kokeissa ajoneuvo kulki maastossa lähes koko päivän ajan.

Miehittämättömien ajoneuvojen pataljoonaa komentava Zhorik sanoo, että ihmishenkien pelastamisen ohella tärkeää on logistiikan tukeminen.

Vakavasti haavoittuneen sotilaan siirtäminen vaatii usein neljä henkilöä, mikä voi tarkoittaa etulinjan aseman hylkäämistä. D-21-11 pystyy tekemään saman kauko-ohjauksella.

– Laite on jo pelastanut ihmishenkiä, joten sillä on oikeus olla taistelukentällä ja jatkaa kehittymistä, Zhorik sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)