Verkkouutiset

Virusnäytteitä tutkitaan laboratoriossa. / LEHTIKUVA / AFP Thomas Kienzle

Uusi lääke voi torjua sekä koronaa että infuenssaa

Tutkijan mukaan interferonihoito auttaa seuraavan pandemian torjumisessa.

Uusien koronavirusmuunnosten ilmaantuminen on vähentänyt tautia vastaan saatavilla olevien hoitokeinojen määrää.

Tällä hetkellä käytännössä ainoa vaihtoehto monille potilaille on Paxlovid-viruslääke, joka vähentää tehokkaasti vakavan taudinkuvan riskiä. Sillä voi kuitenkin olla vaarallisia haittavaikutuksia yhdessä muiden lääkkeiden kanssa.

New England Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen perusteella virusta vastaan voi pian olla uusi hoitokeino. Koronaan sairastuneille annettiin viikon sisällä oireiden ilmaantumisesta yksi injektio interferonilääkettä. Verrokkiryhmään nähden lääkettä saaneiden riski joutua sairaalahoitoon oli huomattavasti pienempi.

Uuden lääkkeen etuna on, että se vahvistaa kehon immuunipuolustusta virusinfektion torjumiseksi. Se voi mahdollisesti auttaa koronan lisäksi influenssaa ja muita viruksia vastaan. New York Timesin mukaan osa tutkijoista toivoo siitä uutta asetta tulevia pandemioita vastaan.

– Ei ole väliä, aiheuttaako seuraavan pandemian koronavirus, infleunssavirus tai jokin muu hengitystieinfektioita aiheuttava virus. Interferonista on hyötyä kaikkia nyt kierrossa olevia viruksia vastaan, Toronton yliopiston immunologi Eleanor Fish toteaa.

Lääkkeen saaminen markkinoille voi vielä kestää. Yhdyvaltain lääkevirasto FDA ilmoitti sitä valmistavalle Eiger Biopharmaceuticals -yhtiölle viime vuoden lopulla, ettei hoidolle voida vielä antaa hätäkäyttölupaa. Viivästys liittyi ilmeisesti Brasiliassa ja Kanadassa toteutetun lääketutkimuksen käytännön järjestelyihin.

Stanfordin yliopiston virustutkija Jeffrey Glenn painottaa, että koronaviruksen hoitoon tarvittaisiin nopeasti uusia vaihtoehtoja.

– Mielestäni on hullua, että kolme vuotta pandemian alun jälkeen minulla on vain yksi lääke, jota voin määrätä potilaille luottavaisin mielin, Glenn sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)