Verkkouutiset

Auringonlasku Munkkiniemen rannassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Uusi ennuste: Joulukuu alkaakin kylmänä

Sademäärä on keskimääräistä vähäisempi mutta kylmän sään vuoksi lumi voi pysyä maassa pitkään.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuore kuukausiennuste osoittaa selkeän muutoksen joulukuun sääennusteissa.

Aiemmin joulukuun on ennustettu alkavan tavanomaista lämpimämpänä ja sateisena. Nyt ennusteessa on nähtävissä selkeä yleisilmeen muutos viileämpään suuntaan Lappia lukuunottamatta.

– Kuukausiennuste muuttui reilusti edellisiin ennusteisiin verrattuna: uudessa ennusteessa Venäjän ja itäisen Euroopan kylmän sään alue ulottuu Suomeen asti, Forecan meteorologi Anna Latvala kommentoi.

– Aiemmassa ennusteessa korkeapaineen painopiste oli Suomesta katsottuna etelämpänä, jolloin sen reunaa pitkin Suomeen pääsi virtaamaan lounaasta lauhaa ilmaa. Nyt keskimääräistä lämpimämpi sää pääsee leviämään marras–joulukuun vaihteen viikolla Pohjois-Suomeen asti, mutta keskimääräistä kylmempi sää pitää varsinkin etelässä ja idässä pintansa.

Latvalan mukaan kuukausiennusteen perusteella seuraavan noin kuukauden sää olisi Suomessa viileän suuntaisia ja korkeapainevoittoisia. Sää voisi siis olla samankaltaista jouluun saakka, mutta Latvala toteaa viileän muutoksen olleen äkillinen, joten tätä ei voi sanoa varmaksi.

Tuleva viikko on kuukausiennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 0-2 astetta tavanomaista kylmempi.

– Pohjoisessa on puolestaan 0–5 astetta keskimääräistä lämpimämpää. Suurin poikkeama on paikoin Pohjois-Lapissa. Lapin lämpötilaan vaikuttaa se, etteivät päivän alimmat lämpötilat pääse varsinkaan alkuviikolla putoamaan kovinkaan alas. Vuorokausivaihtelu jää pilvisellä säällä ja etenkin Pohjois-Lapissa myös tuulisella säällä pieneksi, Latvala toteaa.

Poikkeama tavanomaiseen pysyy samankaltaisena myös seuraavalla viikolla. Joulukuun puolivälin jälkeen sää muuttuu ajankohdalle tavanomaiseksi tai jää hieman sitä viileämmäksi.

Jos sää pysyy kylmänä, mahdollisuus valkoiseen jouluun voi kasvaa.

– Joulun lumitilanteesta on mahdoton sanoa varmasti mitään. Jos sää pysyy joulun alla enimmäkseen keskimääräistä kylmempänä, lähiviikkoina satavat lumet voivat pysyä maassa sinne asti, Latvala kertoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS