Verkkouutiset

Ukrainan lennokki pääsi lentämään ROSC-1-järjestelmän yläpuolelle. / mil.gov.ua

Uuden laitteen piti suojata lennokeilta – Ukraina pudotti kranaatin suoraan päälle

Venäjä ei ole pystynyt estämään pienten droonien käyttöä rintamalinjan tuntumassa.

Ukrainan sodan molemmat osapuolet ovat käyttäneet lennokkeja joukkojensa tukena mahdollisesti laajemmin kuin missään aiemmassa konfliktissa.

Laitteet ovat osoittautuneet erityisen hyödylliseksi tiedustelussa ja tykistötulen ohjaamisessa, mutta Bayraktar TB2:n kaltaisia raskaampia lennokkeja on käytetty myös ohjusiskujen toteuttamisessa.

Jo Krimin miehityksen jälkeen vuonna 2014 perustettu ukrainalainen Aerorozvidka-yksikkö on kehittänyt teknologian soveltamista asevoimissa. Venäjä panssariajoneuvoja vastaan on isketty kaupallisten lennokkien lisäksi Ukrainassa valmistetuilla kahdeksanroottorisilla laitteilla, jotka voidaan varustaa muun muassa PG-7M-kranaateilla.

Hyökkäykset ovat olleet asiantuntijoiden mukaan tehokkaita, sillä sotilasajoneuvojen panssarointi on yleensä kevyintä niiden yläosassa.

Lennokkien toimintaa on yritetty estää vaihtelevalla menestyksellä elektronisilla häirintälaitteilla ja ampumalla niitä alas muun muassa ilmatorjuntaohjuksilla.

Ukrainan asevoimien julkaiseman videon perusteella Venäjän käyttämät vastatoimet eivät ole olleet erityisen tehokkaita. Videolla puolustajan lennokki käy pudottamassa kranaatteja suoraan Almaz-Antei-yhtiön valmistaman ROSC-1 -laitteiston päälle.

Ensimmäistä kertaa vuonna 2018 esiteltyä järjestelmää on markkinoitu tehokkaana vastatoimena lennokeille. Venäjän kerrotaan valmistelleen viime vuonna järjestelmää koskevia kauppoja muun muassa useaan Lähi-idän valtioon. Almaz-Antei-yhtiön mukaan Valdai-tutkajärjestelmään pohjautuva laite pystyy havaitsemaan ja torjumaan myös pieniä ja hitaita lennokkeja.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS