Verkkouutiset

Pohjoismaiden investointipankin rakennus Helsingissä. WIKIMEDIA COMMONS/Kaihsu Tai CC-BY-S.A 3.0

USU: Pankin rahoja voidaan ohjata puolustukseen

Pankin hallitus käsittelee asian mahdollistavaa sääntömuutosta tiistaina 4. kesäkuuta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pohjoismaiden investointipankki (NIB) saattaa jatkossa tukea puolustukseen ja turvallisuuteen liittyviä hankkeita, Uutissuomalainen kertoo.

Suunnanmuutos olisi merkittävä, sillä aiemmin NIB on tukenut paljolti tuottavuutta ja ympäristöä tukevia projekteja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

NIBin hallitus käsittelee asian mahdollistavaa sääntömuutosta tiistaina 4. kesäkuuta. Suomen jäsen hallituksessa on finanssineuvos Pekka Morén valtiovarainministeriöstä.

– Muutos on merkittävä, mutta pankki rahoittaa nykyisinkin infrahankkeita, joilla on merkitystä myös turvallisuuden ja huoltovarmuuden kannalta. Vihreään siirtymään ja kilpailukykyyn on panostettu paljon. Nyt on selvitys käynnissä, mitä muutos voisi tarkoittaa, Morén kertoo USU:lle.

Sääntömuutoksesta päättää Pohjoismaiden investointipankin hallitus, mutta NIBin ylin päättävä elin on neuvosto. Se koostuu lähinnä Pohjoismaiden ja Baltian valtiovarainministereistä.

Ministerit näyttivät selvitykselle yksimielisesti vihreää valoa kokouksessaan maaliskuussa Tallinnassa. Suomea edusti valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.).

NIB tutkii paraikaa, kuinka sen säännöstöä voisi muuttaa niin, että turvallisuuteen ja puolustukseen tehtäviä investointeja olisi mahdollista tehdä. Edellisen kerran NIB poikkesi normaalista mandaatistaan koronapandemian aikana. Silloin Baltiaan kohdistettiin esimerkiksi terveydenhuoltoon liittyvää rahoitusta.

Pohjoismaiden investointipankki on kahdeksan jäsenmaan omistama rahoituslaitos. Kyseiset jäsenmaat ovat Islanti, Latvia, Liettua, Norja, Ruotsi, Suomi, Tanska ja Viro.

Pankki rahoittaa yksityisiä ja julkisia investointihankkeita sekä jäsenmaissa että niiden ulkopuolella. Hankkeisiin ohjataan vuosittain 3,5–4,5 miljardia euroa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)