Verkkouutiset

Peijaksen sairaalan päivystyspoliklinikka Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella, Vantaalla, 2. tammikuuta 2023., LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

USU: Päivystysnumero ruuhkautunut osassa hyvinvointialueita

116117-numeroon soitettujen puheluiden määrät lisääntyivät monilla hyvinvointialueilla loppuvuonna.

Kymmenellä hyvinvointialueella on ollut vähintään ajoittaisia ruuhkia valtakunnallisessa 116117-päivystysapunumerossa viime kuukausina, Uutissuomalainen kertoo.

116117-numero on ruuhkautunut viime kuukausina toistuvasti neljällä hyvinvointialueella: Kanta-Hämeessä, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa.

Ajoittain päivystysapunumero on ruuhkautunut kuudella hyvinvointialueella. Ajoittaisesta ruuhkautumisesta kertovat Etelä-Savo, Kainuu sekä Uudenmaan neljällä hyvinvointialueella päivystysavusta vastaava HUS-yhtymä.

Seitsemän hyvinvointialuetta kertoo, että päivystysapu ei ole ruuhkautunut viime kuukausina. Näin vastaavat Etelä-Karjala, Etelä-Pohjanmaa, Kymenlaakso, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Päijät-Häme ja Satakunta.

116117-numeroon soitettujen puheluiden määrät lisääntyivät monilla hyvinvointialueilla loppuvuonna.

– Puheluiden määrä on ollut kasvussa ja 116117-palvelua on alettu käyttää enemmän, Päivi Lehto Kanta-Hämeestä kertoo USU:lle.

Puheluiden kerrotaan vähentävän päivystyskäyntien määriä. Moni alue kertoo, että vain noin joka viides tai joka neljäs soittaja on tarpeen ohjata päivystykseen.

– Puhelun aikana saadaan usein riittävät kotihoito-ohjeet tai etälääkäri voi hoitaa asian puhelin- tai videoyhteydellä, HUS-yhtymästä kerrotaan.

USU:n tekemään kyselyyn saatiin vastaukset 18 hyvinvointialueelta. Niistä 14 vastasi itse, ja Uudenmaan neljän alueen osalta vastaukset antoi kootusti HUS-yhtymä. Hyvinvointialueita on yhteensä 21. Keski-Pohjanmaan, Pirkanmaan ja Pohjois-Karjalan hyvinvointialueet eivät vastanneet USU:n kyselyyn. Lapissa numero otetaan käyttöön vasta loppuvuonna.

Valtakunnallinen päivystysapunumero 116117 on käytössä koko Suomessa Lappia ja Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Numeroon ohjeistetaan soittamaan aina ennen päivystykseen lähtemistä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS