Verkkouutiset

Ylioppilastutkintotodistus. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

USU: Li Andersson suhtautuu ylioppilaskirjoituksista luopumiseen avoimin mielin

Opetusministeri on huolissaan ylioppilaskirjoitusten nuorille aiheuttamasta stressistä.

Lukiokoulutuksesta vastaava opetusministeri Li Andersson (vas.) suhtautuu ajatukseen ylioppilaskirjoituksista luopumisesta avoimin mielin.

– Ylioppilaskirjoituksista luopuminen olisi todella iso muutos nykyiseen lukiokoulutukseen, eikä tämä hallitus suunnittele sellaista nyt toteutettavan. Suhtaudun henkilökohtaisesti kuitenkin ajatukseen ylioppilaskirjoituksista luopumisesta avoimin mielin, Andersson kommentoi Uutissuomalaiselle.

Korkeakouluista vastaava tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) ehdotti keskiviikkona ylioppilaskirjoituksista luopumista MTV Uutisissa. Honkosen mukaan ylioppilaskirjoitukset ovat vanha jäänne ja niiden sijaan lukioissa pitäisi panostaa yleissivistykseen ja lukion sisältöihin.

Opetusministeri Andersson on huolissaan siitä, että lukioaika kuluu monilla opiskelijoilla ”pitkälti vain ylioppilaskokeisiin valmistautumiseen”.

– Se ei ole ylioppilaskokeiden tarkoitus. Olen huolissani siitä, miten ylioppilaskirjoitukset lisäävät paineita ja stressiä nuorille sekä pakottavat tekemään valintoja kouluttautumissuunnasta jo aivan liian aikaisessa vaiheessa.

Anderssonin mielestä on syytä selvittää, voisiko ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen kuluvan ajan käyttää tehokkaammin oppimisen ja opiskeluvalmiuksien kehittämiseen.

– Olemme pian saamassa tutkittua tietoa korkeakoulujen opiskelijavalintauudistuksen vaikutuksista lukiolaisiin. Ylioppilaskirjoitukset ovat tällä hetkellä vahvasti kytketty osaksi jatkokouluttautumispolkua. Nykyisessä opiskelijavalintamallissa on mielestäni ongelmakohtia, joita tulisi ratkoa. Odotan mielenkiinnolla tarkempia tietoja valintauudistuksen vaikutusarvioinneista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS