Verkkouutiset

Äänestäjiä äänestyskopissa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

USU: Enemmistö suomalaisista valitsee kahden puolueen väliltä

Joka kolmas on varma puoluekannastaan.

Lähes 70 prosenttia suomalaisista harkitsee korkeintaan kahden puolueen väliltä valitessaan ehdokastaan kevään eduskuntavaaleihin. Asia ilmenee Uutissuomalaisen teettämästä gallup-kyselystä.

Joka kolmas (34 prosenttia) suomalaisista on varma puoluevalinnastaan ja joka kolmas (35 prosenttia) harkitsee kahta puoluetta. Kymmenen prosenttia harkitsee kolmen ja kuusi prosenttia yli kolmen puolueen väliltä. 15 prosenttia ei osaa sanoa tai ei aio äänestää lainkaan.

Vaaliasiantuntija ja Kunnallisalan kehittämissäätiö tutkimuspäällikkö Sami Borg huomauttaa, että kun huomioidaan ainoastaan puoluekantansa ilmaisseet vastaajat, peräti 40 prosenttia harkitsee vain yhden puolueen äänestämistä ja yli 80 prosenttia harkitsee kahden puolueen väliltä.

– Aivan valtavan suuri osa äänestäjistä harkitsee vain yhtä tai kahta puoluetta, Borg sanoo USU:lle.

USU-gallupissa varmimpia äänestyskäyttäytymisestään ovat keskustan kannattajat, joista peräti 60 prosenttia on varma puoluevalinnastaan.

Kuudesta suurimmasta puolueesta vihreiden kannattajat ovat epävarmimpia. 34 prosenttia vihreiden kannattajista on varma puoluevalinnastaan. Kokoomuksen kannattajista peräti 91 prosenttia harkitsee korkeintaan kahden puolueen väliltä.

Nuorille puoluevalinta on huomattavasti hankalampaa kuin vanhemmille ikäluokille. 18–29-vuotiaista vain 22 prosenttia on varma siitä, mitä puoluetta aikoo äänestää. Ikäryhmästä 30 prosenttia ei osaa sanoa, kuinka montaa puoluetta harkitsee tai ei aio äänestää lainkaan.

– Nuorissa on tutkitusti eniten niitä, jotka eivät käytä äänioikeuttaan ja nuorissa on myös eniten niitä, joilla ei ole vakiintunutta puoluekantaa, Borg sanoo.

– Mitä iäkkäämpi ihminen on, sitä todennäköisemmin hänellä on vakiintunut puoluekanta.

Yli 70-vuotiaista tasan puolet ovat varmoja puoluevalinnastaan.

Tietoykkönen Oy:n toteuttaman tutkimuksen kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn vastaukset kerättiin tammikuun loppupuolella ja siihen vastasi tuhat suomalaista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS