Verkkouutiset

Usko Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutumiseen on laskenut hieman. LEHTIKUVA / AFP Henrik Montgomery

Usko Ruotsin Nato-jäsenyyteen laskussa

Ruotsalaisten enemmistö kannattaa yhä jäsenyyttä.

Usko Ruotsin Nato-jäsenyyden toteutumiseen on hienoisessa laskussa, uutisoi SVT. Vaikka valtaosa ruotsalaisista Novuksen laatiman kyselyn mukaan yhä kannattaa Natoon liittymistä ja uskoo jäsenyyden myös toteutuvan, on Turkin jarrutuksen aiheuttama reaktio kuitenkin havaittavissa.

Turkki on suhtautunut Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin nihkeästi, ja maan viivytyksen pelätään vaikuttavan liittymisprosessin aikatauluun. Turkin esittämien vaatimusten on katsottu kohdistuvan Suomea enemmän juuri Ruotsia.

Vielä kaksi viikkoa sitten 89 prosenttia ruotsalaisista uskoi Ruotsin liittyvän puolustusliiton jäseneksi, nyt lukema on laskenut 83 prosenttiin. Vastaajista 60 prosenttia suhtautuu Nato-jäsenyyteen myönteisesti.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun lehtori Magnus Christiansson kuvailee Turkin suhtautumista yllättäväksi, sillä maa on ottanut Natossa aktiivisen roolin Ukrainan sodan aikana.

Christiansson uskoo kuitenkin Ruotsin tulevan hyväksytyksi puolustusliittoon, ja tilanteeseen voi hänen mukaansa löytyä ratkaisu jopa Naton kesäkuun lopussa järjestettävään Madridin kokoukseen mennessä.

– Jos näin ei käy, niin uskon että seuraava pysäkki on kesän ja Ruotsin vaalien jälkeen.

Ruotsin valtiopäivävaalit käydään syyskuussa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS