Verkkouutiset

Ukrainan sotilas pienen tiedustelulennokin kanssa. / LEHTIKUVA / AFP / ANATOLII STEPANOV

Uskalias isku: Lennokkien tukikohta tuhottiin Venäjän puolella

Ukraina ujutti lennokkeja kahden häirintäjärjestelmän välisen alueen läpi.

Ukraina ja Venäjä ovat käyttäneet sotatoimiensa tukena suuria määriä lennokkeja tiedusteluun, tulenohjaukseen ja suoriin hyökkäyksiin.

Venäläisjoukkojen arsenaalista löytyy muun muassa Orlan-10-tiedustelulennokkeja ja Iranin toimittamia Shahed-136-itsemurhalennokkeja. Ukraina on iskenyt viholliskohteita vastaan amerikkalaisilla Switchblade-itsemurhadrooneilla ja turkkilaisilla Bayraktar TB2:illa, jotka voivat kuljettaa laserohjattuja ohjuksia.

Lennokeilla toteutetun iskun kerrotaan olleen tärkeässä roolissa syyskuun alussa eli hieman ennen Ukrainan läpimurtoa Harkovan rintamalla. Washington Post -lehden mukaan ukrainalaisjoukot onnistuivat lähettämään tiedustelulennokin kahden häirintäjärjestelmän välisestä katvealueesta lähellä Venäjän rajaa.

Drooni lensi Venäjän puolelle ja kääntyi pohjoiseen kohti Belgorodin aluetta, jossa sijaitsee sotatoimien kannalta merkittäviä sotilastukikohtia ja muun muassa polttoainevarastoja.

Tiedustelulennolla havaittiin tukikohta, josta käsin Venäjä operoi omia lennokkejaan. Ukraina onnistui lähettämään samaa reittiä pitkin hyökkäyslennokin, joka suoritti iskun kyseiseen tukikohtaan.

Washington Post -lehden näkemien tiedustelukuvien perusteella esimerkiksi erään rakennuksen viereen oli jätetty Orlan-10-lennokki. Hyökkäyksen jälkeen otetussa kuvassa saman rakennuksen katossa oli reikä, ja paikalle oli hälytetty ambulanssi.

Yllätyshyökkäyksen arvioidaan heikentäneen merkittävästi venäläisjoukkojen tiedustelukykyä Harkovan rintamalla. Ukrainan vastahyökkäys tuli yllätyksenä ja johti nopeisiin läpimurtoihin.

Ukrainalaisjoukot käyttivät omia lennokkejaan Venäjän komentopisteiden, tykistöpatterien ja muiden kohteiden havaitsemiseen. Niitä vastaan iskettiin tykistöllä ja esimerkiksi HIMARS-täsmäraketeilla.

– Meillä oli täydellinen tilannekuva taistelusta, Ukrainan maavoimien komentaja, kernaalieversti Oleksandr Syrskyi sanoi.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)