Verkkouutiset

USA siirsi tankkeja Norjan salaisista luolista Suomeen

Yhdysvallat säilyttää suurta arsenaalia Norjan luolissa.

Yhdysvaltojen merijalkaväki siirsi toukokuussa ensimmäistä kertaa ”Norjan salaisiin luoliin” sijoitettuja M1A1 Abrams-taistelupanssarivaunujaan Suomeen, Marine Times kertoo.

Abramsit osallistuivat toukokuun 7.-18 päivänä järjestettyyn maavoimien Arrow 18 -harjoitukseen Niinisalossa. Verkkouutiset tässäkertoi asiasta .

Maavoimien tiedotteen mukaan Arrow 18:ssa harjoiteltiin mekanisoitujen joukkojen ja aselajien yhteistoimintaa mekanisoidun joukon hyökkäystaistelussa ja yhteisissä ammunnoissa. Lisäksi harjoiteltiin eri johtamistasojen yhteistoimintaa, ilmatulenjohtoa ja Ilmavoimien lähitulitukea sekä kehitettiin yhteistoimintakykyä yhdysvaltalaisten ja norjalaisten joukkojen kanssa.

Marine Times toteaa, että harjoituksiin osallistui Yhdysvalloista vain 30 merijalkaväen sotilasta. Kaikkiaan joukkoja kerrotaan olleen 5[nbsp]000. Maavoimien mukaan harjoituksen kokonaisvahvuus oli kuitenkin 3[nbsp]200 sotilasta. Harjoitusta luonnehditaan amerikkalaisuutisessa ”merkittäväksi tulivoiman ja pelotteen näytteeksi, joka esitettiin ei kaukana Venäjän rajasta”.

– Merijalkaväki lähti täysillä mukaan siirtämällä taistelupanssarivaununsa salaisista luolakomplekseista Norjassa, Marine Times toteaa.

Kylmän sodan ohjelma

Luolasäilytystä kuvataan jutussa ohjelmaksi, jonka tarkoituksena on varustaa merijalkaväki nopeasti taistelemaan Venäjää vastaan.

Norjan luolissa on kaikkiaan tuhansia Yhdysvaltojen merijalkaväen ajoneuvoja ja tykkejä sekä muita varusteita. Valtaosa varastoja ylläpitävästä henkilökunnasta on norjalaisia.

Kaluston sijoittaminen Trondheimin lähistöllä sijaitseviin luoliin aloitettiin vuonna 1981. Kylmän sodan ohjelman alkuperäisenä ajatuksena oli kyetä vahvistamaan nopeasti Naton joukkoja alueella. Yhdysvallat harkitsi luolien sulkemista Neuvostoliiton romahdettua. Norja kuitenkin vastusti ja suostui ottamaan suurimman osan varastojen kuluista harteilleen.

Norjan luolastoihin sijoitettua kalustoa ei pahemmin käytetty viimeisten vuosikymmenien aikana. Vuonna 2014 alkanut Ukrainan sota ja sen myötä kasvaneet jännitteet Euroopassa muuttivat kuitenkin tilanteen.

Marine Times kertoi elokuussa 2014 amerikkalaisjoukkojen siirtäneen kalustoa ulos luolista ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. Valtava määrä merijalkaväen kalustoa osallistui tuolloin monikansalliseen Cold Response 2014 harjoitukseen.

Varastoihin lisättiin vuoden 2014 elokuussa myös kaikkiaan 400 uutta ajoneuvoa ja 350 konttia varusteita. Uuden kaluston joukossa oli muun muassa M1A1-panssarivaunuja.

Merijalkaväen ajoneuvoja luolassa Trondheimin lähellä. DoD Photo/Glenn Fawcett/Released

 

 

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)